Mirisne, sočne, male krofnice svi obožavamo - fin i slastan zalogaj koji može da se jede i u slatkoj i u slanoj varijanti, a posebno su popularne u ovim zimskim, hladnim danima kada smo često kod kuće.
Ovo je najbrži i najjednostavniji recept za mini krofnice, prave se super brzo i jednostavno i što je najvažnije - testo se ne mesi! Tajna je u dodatku jogurta i tek mrvice rakije!
Potrebni sastojci:
200 grama brašna
jedno veće jaje
180 ml do 200 ml jogurta
kesica vanilinog šećera
prstohvat soli
kašičica rakije
2 kašičice praška za pecivo
ulje
Priprema:
Jaja, vanilin šećer i so umutite žicom u jednoj posudi, u drugoj jogurt i rakiju.
Smesi sa jogurtom dodajte brašno i prašak za pecivo, dobro promešajte, pa dodajte smesi sa jajima. Sve mešajte dok ne dobijete kompaktno testo.
Dublju šerpu napunite uljem, ali imajte na umu da krofnice treba da pliavaju u ulju, a ne da dodiruju dno posude. Ulje zagrevajte na srednjoj temperaturi, jer ako se krofnice prže na visokoj temperaturi neće biti prhke.
Uz pomoć dve kašike oblikujte loptice i spuštajte ih u zagrejano ulje. Vodite računa da šerpa ne bude pretrpana, a potrebno im je svega par minuta dok ne budu gotove i ne poprime zlatno-braon boju.
Služite ih posute prah-šećerom, karamel prelivom, uz marmeladu ili čokoladni krem.