AKTUELNO

Mirisne, sočne, male krofnice svi obožavamo - fin i slastan zalogaj koji može da se jede i u slatkoj i u slanoj varijanti, a posebno su popularne u ovim zimskim, hladnim danima kada smo često kod kuće.

Ovo je najbrži i najjednostavniji recept za mini krofnice, prave se super brzo i jednostavno i što je najvažnije - testo se ne mesi! Tajna je u dodatku jogurta i tek mrvice rakije!

Potrebni sastojci:

200 grama brašna

jedno veće jaje

180 ml do 200 ml jogurta

kesica vanilinog šećera

prstohvat soli

kašičica rakije

2 kašičice praška za pecivo

ulje

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Jaja, vanilin šećer i so umutite žicom u jednoj posudi, u drugoj jogurt i rakiju.

Smesi sa jogurtom dodajte brašno i prašak za pecivo, dobro promešajte, pa dodajte smesi sa jajima. Sve mešajte dok ne dobijete kompaktno testo.

Dublju šerpu napunite uljem, ali imajte na umu da krofnice treba da pliavaju u ulju, a ne da dodiruju dno posude. Ulje zagrevajte na srednjoj temperaturi, jer ako se krofnice prže na visokoj temperaturi neće biti prhke.

Uz pomoć dve kašike oblikujte loptice i spuštajte ih u zagrejano ulje. Vodite računa da šerpa ne bude pretrpana, a potrebno im je svega par minuta dok ne budu gotove i ne poprime zlatno-braon boju.

Služite ih posute prah-šećerom, karamel prelivom, uz marmeladu ili čokoladni krem.