AKTUELNO

Teodora Džehverović operisana je pre dva dana zbog ciste na jajniku. Evo o kakvom je zdravstvenom problemu se zapravo radi.

Ciste su tvorevine - šupljinice ispunjene tečnošću. Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ne rastu, uobičajeno, razmnožavanjem ćelija, već se javljaju nagomilavanjem tečnosti iz tkiva.

Vrste cisti na jajnicima

Postoji više vrsta cisti na jajnicima i one su relativno česte. Njihova pojava može izazvati neku nelagodnost, ali ove strukture mogu se otkriti i na rutinskom pregledu, kada se dobro osećate i nemate nikakve simptome. Funkcionalne ciste nastaju usled dejstva hormona u toku menstrualnog ciklusa.

U okviru funkcionalnih cisti na jajnicima treba razlikovati: folikularnu koja nastaje kada folikul ne pukne tokom ovulacije, zatim lutealnu čiji nastanak uzrokuje pucanje folikula, a treća vrsta je takozvana hemoragična koja se javlja kod jačeg krvarenja tokom pucanja folikula za vreme ovulacije.

Foto: Promo

Folikularna cista nastaje tako što folikul, u kome se potencijalno nalazila zrela jajna ćelija, nije pukao u ovulaciji već je porastao i pretvorio se u cistu. Kada dode do njenog pucanja, javlja se iznenadan i jak bol koji nestaje posle nekoliko dana. Lutealna cista uglavnom nastaje posle ovulacije i prolazi posle jednog do dva ciklusa.

Osim funkcionalnih, postoje i nefunkcionalne ciste

Simptomi

Ciste su uglavnom tihe i mogu da ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako se oni ipak pojave, manifestuju se u ovim oblicima:

*nepravilan menstrualni ciklus usled efekata hormona

*bol u maloj karlici ili donjem delu leđa koji može varirati od blagog, povremenog do izuzetno intenzivnog,
*bol u toku odnosa,

*osećaj nadutosti u predelu male karlice, ako je cista velika, može se javiti pritisak na bešiku i creva. Ukoliko dode do njenog uvrtanja ili pucanja, pojavljuje se izuzetno jak bol i u tom slučaju obavezan je odlazak lekaru.

Autor: Z.L.