AKTUELNO

Temperature se polako normalizuju, a jesen nam kuca na vrata, to može da znači samo jedno - poslednji dani lepog vremena su idealni da razmislite o krečenju u kućnoj varijanti. Da se ne lažemo - jednostavno sigurno nije, ali može biti zabavno i obezbediti vam značajnu uštedu u budžetu.

Pre svega treba da izračunate koliko vam je potrebno materijala, što se okvirno dobija množenjem kvadrature prostora koji krečite sa tri. Potom, osim boje, treba da pripremite alat - manji i veći valjak, mrežicu za ceđenje valjka, četkicu za uglove, traku, masu za gletovanje, špatulu i brusni papir, te najlon ili stare novine za zaštitu nameštaja i poda.

Pripremite zidove

Da bi vam farbanje uspelo, površina koja se boji mora biti ravna, čista i suva, pošto će u protivnom ostati mrlje od vlage, masnoće i prašine. Krpom pažljivo uklonite prljavštinu i paučinu. Ukoliko postoje neravnine, treba da ih išmirglate brusnim papirom.

Ako su oštećenja veća, treba da se pozabavite gletovanjem. Glet masom popunite eventualne rupe od slika ili pukotine na zidu, pa pustite da se osuši i izravnajte brusnim papirom.

Ne oslanjajte se na ton-kartu

Procenat onih koji su stopostotno zadovoljni nijansom novih zidova je veoma mali jer su šanse da se boja poklapa sa onom iz ton-krate skoro pa nikakve. Da biste uspeli da dobijete najpribližniju nijansu, najbolje je da napravite test-krečenje na delu zida i sačekate dan-dva. Tek kad se uverite da vam nova boja odgovara u svako doba dana, uz celokupan nameštaj i pod veštačkim svetlom, pređite na kompletno bojenje doma.

Trik iskusnog molera

Umesto da krečite potezima gore-dole, što je uglavnom uobičajena predstava kako se nanosi boja, poslušajte trik koji smo saznali od profesionalnih molera. Nanesite prvo boju u obliku slova W, a potom je nanosite levo-desno. Tako ćete osigurati da namaz bude ravnomerno raspoređen po zidu bez ružnih zadebljanja na nekim mestima što je jedna od najčešćih grešaka.