AKTUELNO

Nema dileme da je voda ključna za zdrav život, ali ipak ima mnogo dilema o tačnoj količini koju bismo dnevno trebalo da pijemo.

Kažu da je čovek ono što jede - ali, s obzirom da naše telo uglavnom čini voda, moglo bi se reći da je čovek ono što pije, piše “Lajv sajens”.

Oko 60 odsto prosečnog odraslog ljudskog tela sačinjeno je od vode, uključujući mozak, pluća, srce, mišiće i kožu, čak i 30 odsto kostiju.

Osim što je jedan od glavnih sastojaka našeg organizma, voda nam pomaže da regulišemo unutrašnju temperaturu, transportuje hranljive materije kroz telo, ispira otpadne materije, formira pljuvačku, podmazuje zglobove i čak služi kao zaštita za vitalne organe i fetuse u razvoju.

Nema dileme da je voda ključna za zdrav život, ali ipak ima mnogo dilema o tačnoj količini koju bismo dnevno trebalo da pijemo. Koliko nam, dakle, stvarno treba vode u toku dana da bismo bili zdravi?

Pročitajte još: STROGO POVEDITE RAČUNA: Ovi NEOBIČNI SIMPTOMI ukazuju na opake bolesti!

Možda ste čuli da dnevno treba popiti osam čaša, što je ukupno oko 2 litra. Ali, nema naučnog dokaza koji podržava ovo "pravilo"! Problem s tim je što pijenje vode iz čaše nije jedini način na koji se ljudsko telo hidrira. Voda se takođe dobija putem hrane. Sve što jedete sadrži nešto vode. Sveže voće i povrće ga imaju mnogo - više od 90 odsto težine lubenica i jagoda čini voda. Osim hrane, drugi ključni izvor vode su druga pića. Bezalkoholni napici, poput čaja, mleka i soka, sadrže uglavnom vodu i ona takođe doprinosi hidrataciji tela.

Dakle, uzimajući sve to u obzir, koliko bi vode trebalo popiti tokom dana?

Stručnjaci sada tvrde da žene treba da dobiju oko 2,7 litara vode dnevno iz svih izvora, a muškarci oko 3,7 litara.

Ipak, to su samo generalne smernice. Istina je da nema magične formule za hidrataciju - svakom treba druga količina na osnovu godina, težine, nivoa fizičke aktivnosti, generalnog zdravlja i, naravno, klime u kojoj živi. Fizičkom radniku u Africi trebaće više vode od osobe iste težine i godina koja sedi u kancelariji u Stokholmu.

Ako tražite precizan savet, najbolje je pogledati u - sebe!

- Većina zdravih ljudi adekvatno hidrira svoj organizam na dnevnoj bazi puštajući žeđ da bude vodič - ističe Američka akademija nauka.

Naše telo prirodno oseća žeđ kad opadnu nivoi hidratacije, a voda je u tom slučaju najbolji lek. Zaključak je, dakle, pijte kad ste žedni, a kad se znojite pijte još više.

#Voda

#Zdravlje

'