AKTUELNO

Stručnjaci su odgovorili koliko tačno vode bi trebalo da pijemo dnevno.

I dok svi znamo mnoge prednosti koje voda za piće ima na naše zdravlje, koliko ljudi zapravo može reći da je pije dovoljno svakog dana?

Ustvari, da li uopšte znate koliko bi vode na dnevnom nivou trebalo da popijete?

Pijenje dovoljno vode je ključno za održavanje optimalnog zdravlja jer hidrira telo, održava ravnotežu elektrolita, promoviše zdravo varenje, čisti telo od toksina i poboljšava rad mozga i tela.

Redovno uzimanje vode podstiče hidrataciju kože, sprečava dehidraciju koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i pomaže u regulisanju telesne temperature tokom fizičke aktivnosti. Hidratacija podstiče opšte zdravlje, doprinosi boljem raspoloženju i osigurava da telo funkcioniše efikasno i nesmetano. Zbog toga bi pijenje dovoljno vode trebalo da bude svakodnevna navika za održavanje vitalnosti i blagostanja.

Dnevni unos vode tokom dana

Prema farmaceutkinji Medicine Direct Sonya Khan, preporučena količina vode svakog dana je različita za muškarce i žene. Muškarci bi trebalo da piju oko 3,7 litara (15,5 čaša) vode dnevno, dok bi žene trebalo da piju oko 2,7 litara (11 čaša).

„Vaše telo gubi mnogo vode svakog dana kroz normalne funkcije kao što su mokrenje, pražnjenje creva, disanje i znojenje. Iz tog razloga, važno je da dopunite svoje zalihe tečnosti tako što ćete redovno piti vodu tokom dana“, rekla je ona za Glamourmagazine.co.uk.

Foto: Pixabay.com

Takođe, stručnjaci ističu da je najlakši način da saznate koliko treba popiti vode praćenje sopstvenog stanja hidratacije proverom urina. Vaš urin treba da bude relativno bistar i svetle boje, ako je slamnato/žut, tamne boje sa jakim mirisom, to je zaista dobar pokazatelj da treba da pijete više vode.

Druga pića kao što su sok i čaj mogu doprineti vašem dnevnom unosu tečnosti, ali voda za piće je korisnija u smislu vaše ukupne hidratacije.

„Voda u kafi i čaju može nam pomoći da zadovoljimo naše dnevne potrebe za tečnošću, ali kofein ima diuretički efekat, što znači da može da izazove gubitak vode u telu i može da podstakne dehidraciju, tako da je najbolje da budete sigurni da pijete puno vode kao i drugih pića“, rekao je Martin Mekdonald.

Pazite na dehidraciju

Pored očiglednih fizičkih znakova dehidracije kao što su tamni urin, glavobolja, suva usta, osećaj žeđi i vrtoglavica, Martin kaže da ima mnogo manje očiglednih znakova.

Na primer, ako osećate da vam nedostaje energije, da ste stalno umorni, da imate poteškoća sa koncentracijom ili vam je vežbanje mnogo teže nego obično, sve to mogu biti znaci dehidracije.

Autor: