AKTUELNO

Nemali broj ljudi ne želi da ima kućne ljubimce ukoliko izgledaju pomalo neobično, što je velika šteta je su to životinje, iste kao i sve druge, samo što imaju izgledaju malo drugačije.

MAČKE KOJE LIČE NA VUKODLAKE

Upravo je takva mačka rase likoji. Iako su iste rase kao i obične domaće mačke, likoi se izdvajaju svojim posebnim izgledom. Mnogi ih zovu mačke vukodlaci zbog njihovog sivog krzna i gotovo zlatnih očiju, te činjenice da nemaju dlake oko očiju, nosa, usta i ušiju. Takođe, zovu ih vukodlaci jer su odlični lovci, sposobni da satima prate svoj plen pre nego što ga uhvate.

KAKO SU NASTALE

Ova rasa je rezultat genetske mutacije lokalne kratkodlake mačke.koja je prvi put primećena pre oko 20 godina u Temesiju u Sjedinjenim Američkim Državama. Da bi to postigao, veterinar Džoni Gobl ukrstio je dve nepovezane mačke s istim genetskim defektom. Bilo je potrebno neko vreme da ova rasa bude zvanično priznata, što se konačno dogodilo 2012.

Jedinstveni izgled mačke likoji proizlazi iz prirodne mutacije - takozvani gen likoji nalazi se kod običnih domaćih mačaka, recesivni je, tako da ga moraju imati oba roditelja kako bi mačići imali prepoznatljiv izgled.

IZGLED I KARAKTERISTIKE

Likoji mačke su manje od prosečne mačke i teže oko tri kilograma kada odrastu. Pune su energije, radoznale i, kao i druge rođake, oprezne su prema strancima. I mada mačka vukodlak ima izražen instinkt za igru i lov, ona je takođe vrlo prijateljska, privržena i društvena. Takođe se dobro slaže sa svojim vršnjacima. Neki vlasnici opisuju svoje ponašanje sličnije ponašanju pasa nego mačaka.

CENE PAPRENE

Ova rasa je veoma tražena, a cene se kreću od 1.300 do 2.500 evra, zavisno od boje krzna. Likoi mačke koje imaju sivkasto-plavkasto krzno obično su jeftinije od potpuno crnih jer su izuzetno retke.