AKTUELNO

Kada je opremanje stana u pitanju još u sivoj fazi bi trebalo da se razmišlja o tome kako bi stan na kraju trebalo da izgleda. Tada bi trebalo da se razmišlja o stilu uređenja, odnosno o tome da li će prostor biti tradicionalno elegantan, moderan, rustičan ili uređen u industrijskom stilu. Na osnovu toga se biraju materijali za završne radove, kao što su boje za zidove, pvc stolarija i podne obloge.

Biranje odgovarajućih podnih obloga je ključno

Podne obloge su te koje u velikoj meri diktiraju pravac u kojem će se ići pri izboru nameštaja, tepiha i zavesa. Osim toga, sa njima se usklađuje i boja zidova i stolarije. I dok se boja zidova ili tapete mogu menjati jednom godišnje, a i češće, u zavisnosti od toga koliko živaca imate, podne obloge nisu jednostavne za menjanje, cela procedura zahteva mnogo više logistike i radovi traju duže nego kada je krečenje u pitanju. Zbog toga je jako važno da razmislite o tome šta je to što će Vam se sviđati i za deset ili petnaest godina i šta je najpraktičnije za Vas.

Srećom, danas postoje unutrašnje i spoljne podne obloge napravljene od različitih materijala i u bezbroj dezena. Tako da možete da birate između parketa, laminata, pločica, vinila, mermera i sve to u raznim bojama.

Koristite odgovarajući lepak za pločice

Kod nekih objekata vlasnici su donekle ograničeni izborom podova i to zbog tipa grejanja. Na primer, ukoliko imate podno grejanje, najpraktičnije je da podove obložite pločicama. Ukoliko je situacija takva, treba da znate da morate da odaberete odgovarajući lepak za pločice.

Treba da znate da se lepak za pločice bira u zavisnosti od toga koju površinu prekrivate pločicama. Da li su u pitanju zidne ili podne, da li će biti u kuhinji, kupatilu ili u nekim drugim prostorijama ili ćete možda da uređujete terasu ili trem.

Osim na osnovu lokacije, lepak za pločice se bira i u zavisnosti od toga koju vrstu pločica ćete koristiti. Razlikuje se lepak za keramičke i granitne pločice. Takođe, lepak se bira i na osnovu dimenzija pločica.

Kada je u pitanju lepak za pločice koji se postavlja preko podnog grejanja, on mora da bude u stanju da trpi malo više temperature kako ne bi došlo do oštećenja poda.

Umesto običnih, razmotrite zebra zavese

Mnogi ljudi koji se odluče za moderno opremanje stanova ili kancelarijskog prostora odlučuju da ne postave klasične zavese. Umesto njih, na prozore stavljaju zebra zavese izrađene po meri. Ove zavese su izuzetno moderne i obožavaju ih svi ljubitelji minimalističkog stila, a i dalje imaju istu funkciju kao i klasične – blokiraju pogled spolja i sprečavaju prodor sunca i preterano grejanje prostorije. Dobra stvar je to što se zebra zavese izrađuju i u više boja, ne samo u beloj, pa se mogu uskladiti sa ostatkom nameštaja i bojom zidova. Odlično se uklapaju i sa tamnim drvenim podovima, kao i sa svim vrstama pločica.

Osim što su moderne, zebra zavese su i izuzetno lake za održavanje. One ne upijaju prašinu, ne upijaju dim cigareta i mirise od kuvanja.

Autor: