AKTUELNO

Da bismo vam pomogli na putu ka zdravim zubima, sastavili smo listu 10 najboljih namirnica koje su dobre za zube i desni

Hrana i piće koje konzumiramo mogu imati veliki uticaj na naše oralno zdravlje. Održavanje zdrave, uravnotežene ishrane je ključno za osiguranje da zubi i desni ostanu jaki i zdravi u godinama koje dolaze.

Da bismo vam pomogli na putu ka zdravim zubima, sastavili smo listu 10 najboljih namirnica koje su dobre za zube i desni.

Sir

Ljubitelji sira, radujte se! Ovaj mlečni proizvod je pokazao da poboljšava zdravlje zuba i vraća caklinu zahvaljujući visokom nivou kalcijuma i proteina surutke. Međutim, pokušajte da se držite prirodnog sira, jer proizvodi od topljenog sira kao što su umaci mogu povećati šanse za karijes.

Mleko

Još jedan mlečni proizvod je na vrhu liste – mleko. Mleko ne samo da pomaže u izgradnji jakih kostiju, već može da zaštiti vašu zubnu caklinu obezbeđujući kalcijum i fosfor potrebne za remineralizaciju zuba.

Sirovo povrće

Žvakanje sirovog povrća kao što su celer i šargarepa, može da stimuliše vaše desni i da sačuva zdravlje zuba. Kao dodatan bonus, šargarepa i celer su, takođe, izvor beta-karotena, koji telu treba da bi stvorilo vitamin A. Vitamin A je ključni hranljivi sastojak za izgradnju jakih zuba.

Jabuke

Jabuke su zvali “prirodna četkica za zube” i to iz dobrog razloga! Jabuke stimulišu desni i smanjuju nakupljanje bakterija koje izazivaju šupljine. Žvakanje jabuke, takođe, stimuliše protok pljuvačke, što može pomoći da se smanji kiselost usta i isperu čestice hrane.

Zelen

Zelen, kao što su spanać i kelj, reklamirano je zbog zdravstvenih koristi. Ispostavilo se da i oni mogu poboljšati oralno zdravlje. Centar za oralnu njegu „Colgatea“ navodi da je zelen bogato kalcijumom, koji pomaže u izgradnji cakline zuba, a sadrže folnu kiselinu, vrstu vitamina B koji ima nekoliko zdravstvenih koristi i može čak biti u stanju da liječi bolesti desni kod trudnica.

Riba

Pokazalo se da omega-3 riblja ulja DHA i EPA smanjuju rizik od parodontitisa. Osim toga, ribe hladne vode kao što su tuna, pastrmka i divlji losos su dobri izvori vitamina D.

Orašasti plodovi

Žvakanje orašastih plodova može proizvesti dodatnu pljuvačku, koja pomaže neutralizaciji bakterija koje uzrokuju karijes. Šačica badema može vam pružiti dosta kalcijuma, dok orasi sadrže čitav niz vitamina i minerala, uključujući vitamin E, kalijum i cink, koji su korisni za zube.

Brusnica

Naučnici su otkrili da jedinjenje u brusnicama može zaustaviti bakterije da se drže za zube i blokiraju formiranje naslaga plaka. Najbolje je da se držite svežih brusnica, jer sokovi i drugi proizvodi koji sadrže brusnicu mogu biti sa fabrički dodatim šećerom.

Crni i zeleni čaj

Iako tehnički nije hrana, nismo mogli da propustimo da primetimo zdravstvene prednosti crnog i zelenog čaja. Crni i zeleni čajevi bogati su polifenolima, koji mogu usporiti rast bakterija povezanih sa šupljinama, kao i bolesti desni. Polifenoli u crnom čaju, takođe, mogu pomoći u borbi protiv lošeg zadaha.

Suvo grožđe

Iako se suvo grožđe može činiti štetnim za oralno zdravlje zbog svoje lepljive strukture i slatkog ukusa, istina je drugačija. Istraživanja su pokazala da određene fitohemikalije pronađene u grožđicama su dobre u borbi protiv bakterija u ustima koje uzrokuju karijes i bolesti desni. Grožđice, takođe, ne sadrže saharozu, za koju mnogi stručnjaci smatraju da je glavni uzrok nekih oralnih bolesti.

Autor: