AKTUELNO

Bol i upala desni mogu biti veoma neprijatni, a zakazivanje stomatologa može potrajati, zato možete da pribegnete kućnimpripravcima za ublažavanje neprijatnosti. Važno je znati da bolne desni često signalizuju na problem s oralnim zdravljem, poput paradentopatije te bi poseta stomatologu trebalo da bude vaš prvi korak ka rešenju.

Takođe, problemi kao što su loša oralna higijena, hormonalne promene, alergijske reakcije ili određeni lekovi mogu dovesti do bola u desnima, ističe dr Kevin Sands, stomatolog sa Beverli Hilsa.

Dakle, zakazivanje pregleda kod stomatologa ključno je za pronalaženje trajnog rešenja za bol u ustima, a u međuvremenu, postoje odobreni domaći lekovi za ublažavanje nelagode a koje dr Sands preporučuje:

1. Hladne obloge

Prirodno umiruju desni, smanjuju otok i bol. Preporučuje se umatanje leda u krpu i primena na spoljni deo obraza blizu bolnih desni 10 do 15 minuta, po potrebi, izbegavajući direktan kontakt leda sa desnima.

2. Ispiranje slanom vodom

Slana voda se koristi za smanjenje upale i eliminaciju štetnih bakterija zahvaljujući antibakterijskim svojstvima soli. Pomešajte pola kašičice soli sa šoljom tople vode i ispirajte usta 30 sekundi, dva do tri puta dnevno.

3. Gel aloe vere

Gel primenite direktno na zahvaćene desni zbog svojih antiinflamatornih i antibakterijskih svojstava, a zatim isperite usta vodom.

4. Pasta od kurkume

Kurkuma se preporučuje zbog svojih antiinflamatornih i antimikrobnih svojstava. Pomešajte pola kašičice kurkume s malo vode da biste napravili pastu, nanesite na desni, ostavite 5 do 10 minuta, zatim isperite.

Postoje i određene prakse koje treba izbegavati, uključujući korišćenje alkoholnih vodica za ispiranje usta, direktno nanošenje aspirina na desni, kao i upotrebu vodonik peroksida za ispiranje zbog mogućih negativnih efekata.

Ukoliko bol u desnima ne jenjava ili je praćena drugim simptomima kao što su loš zadah, promena boje desni ili povlačenje desni, potrebno je što pre posetiti stomatologa. Rana detekcija i intervencija mogu sprečiti dalji razvoj problema s oralnim zdravljem, piše Well and Good.