AKTUELNO

Često zaboravljamo i zanemarujemo sitne vrste ribe, a neke od njih spadaju među najzdravije na svetu.

Ribu gotovo da niko od nas ne konzumira dovoljno u onoj količini koju preporučuju lekari i nutricionisti. Donosimo vam spisak 9 najzdravijih vrsta ribe, i da, neke od njih su zaista skuplje na tržištu, ali ima i onih na koje često zaboravimo, a veoma su korisne i dostupne za svačiji džep.

Ovo je spisak 9 najzdravijih riba na svetu:

1. Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čoveka, što znači da može da uspori starenje.

2. Zubatac: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čoveka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa. Vrlo teško ju je naći na našem tržištu.

3. Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čoveka.

4. Jezerska zlatovčica je riba koja živi u slatkim vodama. Njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

5. Girice, inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čoveku da bi normalno funkcionisao. Girice spadaju u najjeftiniju ribu na našem tržištu a cena joj je do 300 dinara po kilogramu.

6. Skuša: ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

7. Pastrmka: Ako samo jednom nedeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbeći probleme sa pamćenjem u starosti.

8. Sardina: Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

9. Tuna: ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.

Autor: