AKTUELNO

U današnje vreme, kada je higijena od ključnog značaja, često zaboravljamo na neke namirnice koje bi trebalo oprati pre upotrebe.

Iako smo svi svesni važnosti pranja ruku i dezinfekcije predmeta koje često dodirujemo, postoje određene namirnice koje često konzumiramo bez adekvatnog čišćenja.

Evo pet vrsta namirnica koje bi trebalo obavezno oprati pre konzumiranja:

Voće i povrće sa jestivom korom

Iako na prvi pogled deluju čisto i sjajno, ove namirnice mogu nositi nevidljive bakterije i pesticide. Temeljno ih isperite hladnom vodom i osušite čistim papirnim ubrusom pre konzumiranja.

Voće i povrće koje se guli

Čak i kada ljuštite koru, važno je prethodno oprati ove namirnice. Tokom guljenja, bakterije sa kore mogu preći na vaše ruke, a zatim i na jestivi deo. Ovo se odnosi na banane, pomorandže, lubenice i slično.

Konzerve

Iznenađujuće, ali istinito - stručnjaci savetuju pranje konzervi pre otvaranja. Površina limenki može biti kontaminirana tokom transporta i skladištenja, a te bakterije lako mogu dospeti u sadržaj prilikom otvaranja.

Jezgrasto voće

Čak i očišćeni orasi, bademi i slično zahtevaju pranje. Osim uklanjanja potencijalnih nečistoća, pranje pomaže u smanjenju količine fitinske kiseline, koja može negativno uticati na apsorpciju minerala u organizmu.

Sušeno voće

Ova kategorija se smatra jednom od najrizičnijih, posebno ako se prodaje u rinfuzu. Preporučuje se temeljno ispiranje tekućom vodom, a za dodatnu sigurnost, možete ga potopiti u vodu na nekoliko sati pre konzumiranja.

Pravilnim pranjem ovih namirnica značajno smanjujete rizik od unosa štetnih bakterija i drugih nečistoća, čime doprinosite očuvanju vašeg zdravlja i zdravlja vaše porodice, piše Bright Side.

Autor: Jovana Nerić