AKTUELNO

Ulice su obično haotične, na poslu je gužva, a vaš dom treba da bude mesto na kojem se odmarate i punite baterije. Ipak, mnogo toga u našem domu može da nam izazove stres.

Ukoliko želite da uravnotežite svoje životno okruženje, ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju:

Nered

Loša organizacija i nered, poput razbacanog kreveta i nagomilanog posuđa, obično uzrokuju stres, kaže Sesil Ahrens, psihoterapeutkinja koja vodi podkast o mentalnom zdravlju “Get Mental.”

Mark Loven, terapeut i osnivač LaunchPad savetovanja, prethodno je za Insider rekao da nered našem umu daje više vizualnih informacija za obradu.

– Oslobađanjem prostora dajete i svom umu predah – rekao je.

Zbog toga Ahrens u svom domu održava minimalni nered i redovno se rešava “stvari koje su pocepane, više joj ne služe ili joj ne donose vrednost u životu”.

Nedovoljno osvetljenje

Mala stvar koja mnogo menja. Terapeutkinja Vina Kalins kaže da je ponekad teško obaviti neke stvari u sobama u kojima nema dovoljno svetla, a problem mogu biti i prejake sijalice, koje se ne mogu prigušiti.

– Važno je da shvatite funkciju svake sobe i za svaku da kupite odgovarajuće svetlo. Dodavanje svetla u mračne prostorije, može smanjiti stres koji takve sobe mogu proizvoditi – rekla je.

Ahrens je dodala da je važno imati i dosta sunčevog svetla, a savetuje i tonove zelene, koja smiruje.

Pretrpani prostor

Nije svejedno ni kakav je raspored prostorija u domu. Nekad je upravo raspored presudan u tome koliko prostor može generisati stresa.

– Otvoreni prostori mogu pomoći da se opustimo, dok uske i male prostorije, pogotovo ako još nemaju ni prozore, mogu biti uzrok teskobe i pokrenuti napade panike – kaže Ahrens.

Ukoliko je vaš životni prostor mali sa malo prirodnog svetla, obavezno svaki dan provedite neko vreme napolju na suncu.

Odmarate i radite u istom prostoru

– Pandemija je donela nove životne navike, pa mnogi i dalje rade od kuće. Zato je mnogima postalo teško da odvoje posao i privatni život, a isto je tako bilo i sa prostorom za rad kod svih onih koji su počeli da rade od kuće. Bitno je napraviti poseban prostor za rad kod kuće, a koji nije isti onaj gde inače odmarate ili spavate jer ne želite da vaš mozak mesto na kojem odmarate povezuje sa stresom s posla – rekla je terapeutkinja Ariel Sank.

Čuvate stare i istrošene stvari

– Zastareli dekor i istrošeni nameštaj mogu biti okidači stresa. Kada se okružimo stvarima koje ne deluju umirujuće, jednostavno nam neće biti prijatno u takvom prostoru – upozorila je Ahrens.

Ne isključujete televiziju dok je ne gledate

– Nisu svi zvukovi neugodni ili stresni, ali treba obratiti pažnju na one zbog kojih se ne osećate prijatno – kaže Ahrens.

Objasnila je da vam je možda ostao uključen televizor na kojem su vesti dok vi radite nešto sasvim drugo i da vam to može biti okidač za stres, kojeg možda niste ni svesni.

– Napravite eksperiment, pokušajte nešto da radite dok vam je u pozadini uključen televizor, a onda radite to isto dok je ugašen. Videćete da ćete se bolje osećati ako u pozadini ne slušate teške vesti. Ukoliko su vam potrebni neki zvukovi dok radite, pustite neku umirujuću muziku – zaključio je Loven za Insider.

#LAMPA

#stan

#televizor