AKTUELNO

Iako su mačke poznate po svojoj znatiželji i spretnosti, mnoge svakodnevne stvari u našem domu mogu predstavljati opasnost za njih.

S obzirom na to koliko su mačke znatiželjne, važno je da budemo proaktivni u stvaranju sigurnog okruženja.

Redovno proveravajte svoj dom i uklonite potencijalne opasnosti kako biste osigurali da vaša mačka bude zdrava i srećna.

Uz malo pažnje i opreza, možete uživati u bezbrižnom životu sa svojim ljubimcem.

1. Toksične i otrovne biljke

Mnoge uobičajene kućne biljke, poput ljiljana, azaleja, i filodendrona, mogu biti izuzetno toksične za mačke. Čak i male količine mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Uvek istražite koje su biljke sigurne za mačke pre nego što ih unesete u dom.

2. Hemikalije

Sredstva za čišćenje, deterdženti, i pesticidi mogu biti opasni za mačke. Držite ih u zatvorenim ormarima, van dohvata. Ako koristite hemikalije, pazite da mačka ne bude u prostoriji dok se prostor ne provetri.

3. Male sitnice

Igračke, dugmad, gumice i drugi mali predmeti mogu biti opasni ako ih mačka proguta. Ove stvari mogu izazvati blokadu creva ili druge povrede. Pratite igru svoje mačke i redovno čistite prostor od sitnica.

5. Kablovi i električni uređaji

Mačke vole da se igraju sa kablovima, što može dovesti do oštećenja ili strujnog udara. Kablove možete zaštititi specijalnim omotačima ili ih skloniti van dohvata.

6. Razni mirisi

Aromaterapija može biti opasna za mačke. Mnoga eterični ulja, poput ulja čajevca, citrusa ili lavande, mogu izazvati trovanje. Uvek proverite da li su mirisi sigurni pre nego što ih koristite u svom domu.

Autor: Jovana Nerić