AKTUELNO

Od ponedeljka kreće toplotni talas koji bi prema trenutnim prognozama trebalo da traje najmanje cele sledeće nedelje. Zbog toga je potrebno pripaziti i zaštititi se pri izlaganju visokim temperaturama. Toplotni udar je najteža bolest povezana s vrućim vremenom i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Neki od simptoma, poput visoke telesne temperature, preteranog znojenja i glavobolje, prilično su poznati. Međutim, postoji nekoliko znakova koji su malo neobičniji, a uključuju uznemirenost, razdražljivost i nejasan govor. Takva ponašanja mogla bi da znače da osoba što pre treba da poseti lekara.

Najčešći simptomi toplotnog udara na koje treba obratiti pažnju su:

vrlo visoka telesna temperatura (iznad 40°C)

promenjeno mentalno stanje

zbunjenost

nerazgovetan govor

umor

gubitak svesti

vruća, svha koža ili obilno znojenje

mučnina i povraćanje

napadi

ubrzano disanje

ubrzani otkucaji srca

glavobolja.

Da biste snizili temperaturu, trebalo bi da se sklonite na hladnije mesto, uklonite svu nepotrebnu odeću, poput čarapa, popijete vodu ili rehidracijski napitak i ohladite kožu hladnim oblogama.

Oni stariji od 65 godina ili s postojećim zdravstvenim problemima, uključujući probleme s disanjem i srcem, najviše su izloženi riziku od toplotnog udara. Da biste se zaštitili, pijte više tečnosti, nosite svetlu, laganu odeću i izbegavajte boravak na suncu od 10 do 17 sati. Savetuje se i izbegavanje preterane konzumacije alkohola i ekstremnog vežbanja.

Autor: