AKTUELNO

Metorolozi najavljuju osveženje za vikend ali koje neće potrajati već seledeće nedelje ponovo će nas pogoditi toplotni talas sa temperaturama oko 40 stepeni.

Ivan Ristić, meteorolog reako je za Tv Pink da je normalna temperatura za ovaj period godine 36 do 31 stepen.

- Toga više nema mi se sada radujemo kada dođemo na 30, 31 stepen, evo na primer jutros nam je nekako hladno, u Beogradu je 17, 18 stepeni i osećamo neku svežinu - rekao je Ristić.

On navodi da mi sada imao suptropsku klimu, temperature lako idu preko 30 stepeni.

- Uglavnom celo leto temperature idu preko 30 stepeni, to su tropske temperature, a najgore je što imamo i tropske noći sa temperaturama preko 20 stepeni pogotovo u Beogradu - dodaje Ristić.

Ristić je govorio i o toplotnim ostrvima koja se u poslednje vreme često pominju.

- Toplotna ostrva se javljaju oko gradova kada se beton zagreva i on celu noć zrači i zadržava tu neku temperaturu preko 20 stepeni preko noći i treba mu dosta vremena da se ohladi - kaže Ristić.

Prema prognozi meteorologa četvrtak i petak biće najtopliji dani nakon čega nas očekuju pljuskovi i osveženje za vikend.

Ristić navodi da će u petak popodne pljuskovi zahvatiti najpre zapadnu a možda i severnu Srbiju a onda i veći deo Srbije u subotu.

Jugoistok Srbije i dalje ostaje naizvestan što se tiče padavina, dodaje on.

Kada su padavine u pitanju očekuje se oko 20 do 30 litara kiše metru kvadratnom i ne predviđa se neka ekstremna količina padavina.

Osveženje neće dugo potrajati, od sledeće nedelje ponovo ide toplotni talas.

Kako je rekao za sada nema najava da će biti superćelisjkih oluja i nevremena.

- Nakon kišovite subote vraća nam se afrički anticiklon Haron - dodaje Ristić.

Govoreći o temperaturnim rekordima Ristić je rako da je najviša temperatura ove godine zabeležena je u Ćupriji oko 42 stepena, a rekord u Srbiji postignut je 2007. godine kada je izmereno 44 stepena u Smederevskoj Palanci i u Beogradu.

Ristić je rekao da se ne vidi kraj ovog predstojećeg toplotnog talasa tako da ćemo u drugoj polovini avgusta možda imati ta neka manja osveženja da padne temperatura na 34, 35 stepeni.

- Letnje vreline spojiće se sa miholjskim letom, jedino nas raduje to će od sv. Ilije sunce biti sve milije, tako da u principu nekako kako budemo išli prema septembru opet ćebiti prijatnije - navodi meteorolog.

Autor: Dalibor Stankov