AKTUELNO

Postoje periodi u životu kada nam je mnogo toga izazovno. Kada imamo mnogo posla i stresa, a porodično orkuženje treba da nam bude mirna luka.

A onda posle svega nekoliko sati sna, posao izluđuje, a kada se napokon vratite kući, spotičete se o cipele koje je vaš suprug ostavio u hodniku, iste one za koje ga već nedelju dana molite da ih skloni.

Da li vam ovo zvuči poznato?

Da, i niste jedini. S tim se susrela i Šanel Dukan, sertifikovana planerka života i koosnivač Healthy Minds NYC, kao i bračna i porodična savetnica.

Šanel je u braku i ima malog sina i zna da nije uvek lako fokusirati se na širu sliku braka kada dođu stresni trenuci.

Ipak, ona se trudi da neke stvari ne izgovara, a kako kaže, ni vi ne bi trebalo. Ima ih tačno šest, pa poslušajte njen savet.

1. Nikada ne pereš sudove

Tajna kako da naterate svog supružnika da uradi ono što želite je izbegavanje reči ‘uvek’ ili ‘nikada’. Te reči deluju generalizovano i odbacuju svaki napor koji je druga osoba uložila, pa umesto toga ne bi bilo loše da izgovorite rečenice koje će pokazati kako se vi osećate i šta biste želeli. Na primer - Volela bih da mi više pomažeš s pranjem suđa. Tako se on neće osećati napadnuto, nego se usmerava i na ponašanje koje se nadate da vidite.

2. Lenj si

Čim se moj muž vrati kući s posla, baci svoju radnu odeću pored ulaznih vrata. Izluđuje me gledanje odbačenih cipela i košulja kako se gomilaju po dnevnoj sobi.

Sigurno sam ga hiljadu puta zamolila da pokupi svoju prljavu odeću, ali pazim da njegovu naviku nikada ne pripišem karakternoj mani. Kada negativno procenjujemo partnerov karakter izvan trenutnih pogrešaka, ulazimo u opasnu zonu prezira.

3. Ti si kriv za sve

Kada vremena postanu teška ili kada se osećamo loše, lako je poželeti prebaciti krivicu. Ali ozdravljenje odnosa počinje kada preuzmemo odgovornost za bilo koji deo, veliki ili mali, kojim smo lično doprineli problemu.

Pa tako imamo situaciju gde ste kasnili zbog čega je on požurio, ali i zaboravio karte za koncert. Kada nismo voljni da priznamo da druga osoba nije u potpunosti odgovorna za sukob, kočimo pomirenje.

4. Možda je najbolje da se razvedemo

Ima dana kada je brak više naporan posao nego što je zadovoljstvo. Ali koliko god teško bilo, pazim da nikad ne spomenem reč razvod. Onog dana kad smo rekli ‘da’, obavezali smo se da ćemo prebroditi svaku oluju zajedno. Korišćenje reči "razvod" stvara pukotinu u sigurnim temeljima našeg braka. Jednostavno svima nam je potrebno da znamo da i kada stvari nisu ružičaste da ćemo se i tada zajedno boriti za budućnost.

5. Pa, glupo je što se tako osećaš

Najveći dar koji možemo dati drugom ljudskom biću je dar empatije. To je kada izađemo iz sopstvenih sebičnih odgovora ili potreba i pokušamo da razumemo šta bi moglo uzrokovati da se neko drugi oseća onako kako se oseća. Nikada ne želim da se emocije mog muža odbace. Čak i kad se ne slažem s njegovim osećanjima, pokušavam da poštujem odakle dolaze i svoju frustraciju pretvorim u znatiželju da shvatim kako mogu ostati u našem timu.

6. Ja više zarađujem, pa je moja karijera važnija

Trebalo bi da znate da vrednost pojedinca nije vezana uz profesiju ili prihod. Lako je osetiti da onaj ko kući donese najveću platu ima najveći uticaj. Međutim, postoji mnogo načina da doprinesete domaćinstvu. Moj suprug i ja znamo da svako od nas ima jedinstvenu svrhu. Poštujemo oba naša doprinosa našem životnom stilu i zajednički ulažemo u naše individualne ambicije, bez obzira na novčani doprinos za svaki. Na taj smo način jedno drugome vrednost u postizanju životnih ciljeva, a ne suparnici, piše zadovoljna.hr.

#Brak

#terapeut