AKTUELNO

Ekleri su nastali u Francuskoj u 19. veku, a sve do 1850. godine naziv ove poslastice je bio "Hleb od Vojvotkinja". Zanimljivo je to da je značenje reči ekler munja, odnosno bljesak munje. A za to postoje dva objašnjenja, najpre zato što se pecivo presijava kada se namaže glazurom, a drugo jer je izuzetno ukusno i brzo se pojede.

Kao i svako pecivo koje ima kultni status u gastrokulturi jednog naroda, i ekleri imaju nekoliko različitih varijacija.


Ipak, svaka se drži dobro proverenog recepta za testo, a glazura i punjnje su proizvoljni.

Ekleri sa nutelom

Potrebno je: 190 g brašna, 150 ml vode, 120 g maslaca, 100 ml mleka, 2 vanilin šećera, kašičica soli, 4 velika jaja.

Nutella punjenje: 250 g Nutelle ili drugog namaza, na sobnoj temperaturi, 350 ml slatke pavlake, 1/4 kašičice morske soli.

Glazura od Nutelle: 3 kašike Nutelle, 40 g čokolade, 1 kašika maslaca, 100 ml pavlake za kuvanje, sitno seckani prženi lešnici.

Autor: