AKTUELNO

Kažu da su oči ogledalo duše, ali kako govore oftamolozi one su i prozor u mozak.

Prema rezultatima istraživanja, koji su objavljeni u medicinskom časopisu "Acta Neuropathologica" prvi znaci Alchajmerove bolesti mogu se pojaviti u očima.

Cilj istraživanja, je da se utvrdi kako analiza oka može pomoći u dijagnostikovanju Alchajmerove bolesti pre pojave samih simptoma. Kod obolelih osoba, upozoravaju stručnjaci, bolest je već uveliko napredovala do trenutka kada budu pogođeni pamćenje i ponašanje osobe.

"Promatrajući krajnji deo oka imate pogled na nervni sisem, prema optičkom živcu i mrežnjači", kaže oftamolog Kristin Grir.

"Alchajmerova bolest počinje da se razvija u mozgu godinama pre prvih simptoma gubitka pamćenja", ističe Ričard Isakson, neurolog koji je specijalizirao za Alchajmerovu bolest s Instituta za neurodegenerativne bolesti.

Foto: Unsplash.com

Promene u mrežnjači i mozgu

Ukoliko bi lekari uspeli da identifikuju bolest u njenim najranijim fazama, ljudi bi mogli odabrati zdrav način života i mogli bi da kontolišu "promenjive faktore rizika, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa", rekao je Isakson.

Kako bi saznali koliko rano se mogu uočiti znakovi kognitivnog propadanja, u sklopu nedavnog istraživanja naučnici su analizirali donirano tkivo mrežnjače i mozgova 86 osoba koje su prolazile kroz različite stepene mentalnog propadanja.

"Naša je studija prva koja pruža dubinske analize proteinskih profila i molekularnih, staničnih i strukturalnih uticaja Alhajmerove bolesti na mrežnjaču i kako oni korespondiraju s promenama u mozgu i kognitivnim funkcijama", rekla je koautorka studije Maja Koronio-Hamaoui, profeskorka neuorlogije i biomedicinske nuake u neprofitnom medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

"Te promene na mrežnjači povezane su s promenama u delovima mozga koji se nazivaju entorhinalni i temporalni korteks, središte za pamćenje, navigaciju i percepciju vremena", pojašnjava Koronio-Hamaoui.

Ranije dijagnostikovanje

Istraživanje je pokazalo da su stanice propale za 80 odsto kod onih s kognitivnim problemima. Radi se o stanicama odgovornim za obnovu i održavanje drugih stanica, što uključuje čišćenje beta-amiloida iz mozga i mrežnjače.

Autor: Z.L.