AKTUELNO

Recept tradicionalne medicine koji donosi instant olakšanje – otvoriće vaše bronhije i pomoći da ponovo prodišete

Kozja mast je od davnina poznata kao melem za mnoge bolesti. Naše bake su je mazale na pluća deci koja su imala respiratorne smetnje, bronhitis ili upalu pluća. Takođe, veoma se široko koristila i i kod upale sinusa praćene glavoboljama, ali i kod infekcija i upalnih procesa i stanja kavi su su herpes simpleks, ekcem, gušobolja, homoroidi, neuralgije, artritisa, reume, za brže zarastanje rana i opekotina, ali kao laksativ, jer stimuliše rad creva.

Foto: Pixabay.com

Sastav kozje masti uključuje vitamine skupine B, kao i skupine A, C, D i E. Osim toga, kozja mast sadrži veliku količinu poluzasićenih masnih kiselina, mlečne enzime i koenzime. Pored toga, sadži i kalcijum, magnezijum, kalijum, cink i selen. To sve kozju mast čini sredstvom za lečenje mnogih bolesti, ali i veoma delotvornim kozmetičkim preparatom.

Za pripremu ovog delotvornog melema potrebni su vam sledeći sastojci:

Mleko - 150 ml,

Kozja mast - 1 kašika

Med - 1 kašika

Priprema i korišćenje:

Prvo zagrejte mleko, ali nemojte dozvoliti da proključa. Sipajte zagrejano mleko u posudu i dodajte ostatak sastojaka i dobro promešajte. Pripremljen melem morate popiti odjednom, a nakon toga je potrebno da legnete i dobro se utoplite, posebno deo oko pluća. Melem uzimajte tri puta dnevno i primetićete olakšanje veoma brzo.

Pored melema koji se pije, kozju mast u suzbijanju kašlja i respiratornih tegoba možete koristiti i u obliku obloga.

Pripremite ih od kozje masti i meda (u jednakim količinama). Dobro umešanu smesu lagano zagrejte , a zatim je kružnim pokretima dobro utrljajte u predeo pluća i leđa u visini pluća. Kada utrljate oblogu, zavijte taj deo tela u celofan, kako bi se dodatno zagrejao i tako prespavajte.

Autor: Z.L.