Ljubitelji srpske kuhinje će se složiti da je ajvar jedan od omiljenih namaza. Ovaj ukusan i zdrav namaz od paprike i patlidžana savršen je dodatak svakom obroku.
Sastojci:
3 crvene paprike
3 patlidžana
1 čen belog luka
1 kašičica soli
2 kašike ulja
hleb
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Isperite paprike i patlidžane, a zatim ih stavite u rernu da se peku oko 40 minuta dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnu boju. Možete ih okretati jednom u toku pečenja da se peku ravnomerno.
Izvadite pečene paprike i patlidžane iz rerne i stavite ih u posudu. Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 15-20 minuta.
Oljuštite paprike i patlidžane, a zatim ih izgnječite viljuškom ili ih sameljite u blenderu zajedno sa čenom belog luka, kašičicom soli i dve kašike ulja. Ajvar je gotov! Poslužite ga sa hlebom.