AKTUELNO

Kupanje u prirodi ne mora uvek da podrazumeva borbu sa talasima ili traženje mesta na plaži za suncobran ili peškir. To čak i ne znači da morate da se kupate u slanoj vodi uopšte, jer postoji bezbroj mesta širom regiona i Evrope na kojima možete da se okupate u rekama ili jezerima.

Širom Evrope postoji mnogo čistih, pristupačnih i sigurnih rečnih kupališta. Od užurbanih gradskih središta do plaža skrivenih duboko u prelepim nacionalnim parkovima, postoji nešto za svakoga.

Jedna od takvih destinacija je i reka Kolpa, najtoplija i možda i najčistija slovenačka reka za kupanje. Na samom početku treba reći da nije svaka reka bezbedna za kupače.

Postoji puno mesta sa jakim rečnim strujama, dubokim vodama i opasnim mestima, pa treba uvek pratiti uputstva lokalnih vodiča. Slovenija ima 48 službenih kupališta na kojima se redovno meri kvalitet vode.

Postoji 18 prirodnih kupališta na kojima postoje određene sigurnosne mere i 30 na kojima se kupate na sopstvenu odgovornost, navodi Euronews. Na jugoistoku, uz granicu sa Hrvatskom teče reka Kopla, jedna od najtoplijih u zemlji.

Tokom letnjih meseci temperature u donjim tokovima mogu dostići čak i 30 stepeni Celzijusa. Reku je najbolje istražiti iz kanua, iz kog posetioci otkrivaju prirodu i bogat životinjski svet, posebno zaštićen u Regionalnom parku Kolpa.

Pored rečnog toka, postoje i brojne označene pešačke, biciklističke i druge staze koje vas vode iz jedne priče u drugu. Tu takođe postoje i mesta koja koriste ljubitelji ribolova.

Kopla je atraktivna tokom cele godine. Odlična je za kupanje, za aktivan odmor u svakom smislu, ali i za porodične odmore i piknike u prirodi. Možete birati između sportskih i rekreacijskih aktivnosti duž celog toka reke, i ona nije jako zahtevna, pogodna je i za početnike.

#kupalište