AKTUELNO

Ukoliko želite da proverite da li imate visok holesterol, primenite test koji traje samo nekoliko sekundi

Visok nivo holesterola u krvi može povećati rizik od stanja kao što su angina, visok krvni pritisak i moždani udar. Ukoliko već neko vreme razmišljate da li da testirate svoj nivo holesterola, već sada možete da saznate rezultat. Postoji jednostavan test koji traje nekoliko sekundi i može se uraditi kod kuće.

"Sprovođenje testa potkolenice može vam pomoći da utvrdite da li imate visok nivo holesterola ili čak koronarnu bolest srca zbog povećane količine holesterola", kaže dr Monika Vaserman i dodaje:

Foto: Unsplash.com

"Da biste znali da li imate višak holesterola u telu, nežno pritisnite potkolenicu jednim prstom. Ako postoji vidljivo udubljenje ili rupa na potkolenici, to ukazuje da je nivo holesterola previsok", otkriva ona, ističući da ovaj test pokazuje da je "višak holesterola usporio protok krvi".

Ostali neobični simptomi se vide i na noktima i stopalima.

"Bledi nokti na nogama i utrnulost nogu i stopala takođe mogu ukazivati na visok nivo holesterola. Naravno, najbolji način da saznate da li imate umeren ili visok nivo holesterola je da uradite test krvi", otkrila je doktorka i dodala:

"Kada imate visok holesterol, možete uočiti 'arcus senilis', što predstavlja prsten u oku oko zenice".

Autor: