AKTUELNO

Žene se sve češće okreću prirodi i lekovima koje nam ona nudi, bez straha od neželjenih efekata.

Nagle promene temperature vazduha i hladniji dani donose opasnost od prehlade jajnike, koji ometaju svakodnevno normalno funkcionisanje žena.

Najčešće je upala jajnika bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. U normalnom stanju, taj predeo ne sadrži patogene mikroorganizme. Međutim, u posebnim uslovima kao što su duži boravak na hladnoći, sedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije.

Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Vrlo često je u pitanju hlamidija i gonokoka. Upala jajnika je najčešća kod žena mlađih od 25 godina.

Biljka preslica

Rešenje sa upalom jajnika rešava biljka preslica ili u narodu poznat i kao poljski rastavić. Preslica sadrži organske kiseline, tanine, pektine, flavonoide, smole, gvožđe, magnezijum, mangan. Jedan od sastojaka je i nikotin koji je karakterističan za duvan.

Čaj od ove biljke pomaže u lečenju bolesti mokraćnih kanala, upale mokraćnog mehura i eliminiše bakterije urinarnog trakta i upale jajnika. Čaj od preslice priprema se tako što se jedna kaščica suve preslice prelije sa 250 mililitara vrele vode. Napitak poklopiti pa ostaviti da odstoji 15 do 30 minuta.

Čaj procediti, ne sladiti i piti posle jela.

Foto: Pexels

Mešavina nevena, hajdučke trave i koprive
Utiče i na regulaciju menstrualnog ciklusa i umanjuje tegobe koje mogu da prouzrokuju miomi na materici.

Za jajnike sklone upalama i upalne procese u toku preporučuje se čajna mešavina sačinjena od biljke neven, hajdučke trave i koprive. Ova čajna mešavina povoljno utiče i na regulaciju menstrualnog ciklusa i umanjuje tegobe koje mogu da prouzrokuju miomi na materici.

Za pripremu čaja potrebno je pomešati 300 grama osušenih cvetova nevena i po 100 grama hajdučke trave i koprive. Dve supene kašike ove mešavine prelijete sa pola litre ključale vode i ostavite u poklopljenoj posudi da odstoji pet minuta. Nakon toga procedite i sačekate da se malo prohladi. Čaj se pije u malim gutljajima, u toku nekoliko sati.

Najbolje je konzumirati litar čaja dnevno, pola litre prepodne i pola litre popodne.

Autor: Z.L.