AKTUELNO

Seks kao tabu tema, da ili ne? Kada početi sa edukacijom i pričom, pitanje je i dilema svakog roditelja. Redovni seksusalni odnosi jesu zdravi ali samo oni koji su zaštićeni. Odnosi među partnerima, bez straha od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti raznim sredstvima mogu biti sprečeni.

Usled nesigurnosti i neodlučnosti pri odabiru vrste zaštite kao i o njenoj primeni, posavetujte se sa stručnim licem. Adekvatno obavešten jednako adekvatno zaštićen.

Saveti za siguran seks

Pri stupanju u seksualni odnos ne koristite alkohol ili droge, držite se svojih granica i svakako se posavetuje sa svojim lekarom pre prvog odnosa. Razgovor sa partnerom opustiće vas, uliti poverenje i sigurnost.

Kondom

Kondomi su pametan izbor i deo savremenog života kao zaštita od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Partner će ga upotrebiti onda kada je penis u erekciji i pre nego što počnete da vodite ljubav. Vrlo je bitno da ostane na svom mestu. Iskorišćeni kondom se ne koristi ponovo već umota u papir i baci u kantu. Proizvedeni pomoću nove tehnologije, veoma su tanki pri čemu omogućavaju veću osetljivost.

Ukoliko ipak odlučite da iskoristite pilulu, pre toga se konsultujte sa svojim ginekologom.

Foto: Unsplash.com

Šta ako kondom pukne?

Ukoliko kondom tokom seksa pukne, ne dozvolite da vam se užitak pretvori u strah. Ako ste u periodu plodnih dana, od ginekologa zatražite pilulu za dan posle, njen efekat je pet dana, ali što je pre uzmete manje su šanse za začećem.

Postkoitalna kontracepcija

Poznata i kao "pilula za dan posle" primenjuje se usled nekorišćenja kondoma ili nakon pucanja. Pilula sadrži visoke doze hormona zbog čega se pre njene upotrebe treba posavetovati sa ginekologom. Kao i kod svakog leka, mogu se javiti neželjeni efekti kao što su mučnina, povraćanje a može doći i do blagog krvarenja. Ne koristi se često zbog čega je ipak sigurnija metoda kondom.

Autor: Z.L.