AKTUELNO

Možete li zamisliti svoju divnu, prvu jutarnju kafu sa komadićima sira ili kombinacijom bibera i cimeta? Međutim, na ovaj i još iznenađujućih načina, mnogi ljudi uživaju u svom omiljenom kafenom napitku. Ritual ispijanja kafe u čitavom svetu povezuje se sa opuštanjem ili mirom uz prijateljsko ćaskanje. I ispija se svuda, praktično u čitavom svetu. Međutim, priprema kafe, sastojci, kao i način konzumiranja, to je već nešto potpuno drugačije i varira od države do države.

Finska

Kaffeost se priprema na sledeći način: Vrela kafa sipa se preko kockica sira. Iako se nama ovo čini prilično neprimamljivim, Finci obožavaju ovu čudnu kombinaciju.

Turska

Turska kafa nama je dobro poznata, jedina razlika u odnosu na onu koju mi pijemo jeste speifična metalna džezva u kojoj se kuva, a Turci smatraju da joj ona daje poseban ukus. Iako je nama to uobičajeni metod kuvanja i ispijanja kafe, ostatku sveta je poprilično stran i iznenađujuć, jer talog ostaje u šolji. Naime, ostatak Evrope kafu ispija isključivo filtriranu.

Malezija

Kafa se u Maleziji naziva Yuanyang i zapravo je samo jednim delom kafa, a drugim mešavina crnog čaja i mleka. Takođe, služi se topla ili hladna, u zavisnosti od vašeg raspoloženja.

Foto: Pixabay.com

Australija

Najpopularnija kafa na ovom udaljenom kontinetnu je ona pod nazivom flat white, što bi bila neka vrsta popularne latte kafe, a još je sličnija kapućinu koji se služi kod nas. U šolju se sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva gustom mlečnom penom.

Italija

Iako je većina nas upoznata sa načinom ispijanja kafe tj. espresa u Italiji, koji se konzumira sa nogu u jednom ili dva gutljaja, većina ne zna da se ovaj espreso služi sa kriškom limuna. Nakon ispijenog espresa, poslužite se i limunom, koji kako Italijani smatraju, posle gorkog ukusa kafe, ostavlja slatkast ukus u ustima, a ovaj napitak zove se espreso romano.

Meksiko

Pripremljena sa cimetom, tradicionalna meksička kafa služi se u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom, naziv joj je Café de Olla.

Senegal

Napitak je začinjen biberom, a služi se i sa karanfilićem. Ovi začini su samleveni i skuvani zajedno sa kafom, potom se serviraju sipani kroz filter.

Brazil

Mnogi kajpirinju smatraju tradicionlanim brazilskim pićem, ali kafezino je daleko popularniji napitak među lokalnim stanovništvom. Sličan espresu, kafezino je zapravo mala doza filtrirane jake kafe. Jedina razlika je u tome što je ovaj napitak prethodno zaslađen, šećer se melje zajedno sa zrnima kafe.

Irska

Jedna od najrasprostranjenijih kafa na svetu, sastoji se od vrućeg espresa, šećera i viskija, dok se na kraju dodaje kremasti, mlečni šlag.

Maroko

Crna kafa u Maroku se sprema zajedno sa kardamonom, cimetom, karanfilićem i biberom.

Autor: