AKTUELNO

Usled pada temperature i sve hladnijih dana, duže šetnje, pa i vežbe u spoljnim uslovima postaju skoro nemoguće. Fizijatar dr Žarko Radović objasnio je u jutarnjem prognramu TV PINK, kako da ostanete u formi i u toku zimskog perioda.

Radović je rekao da postoje vežbice u kućnim uslovima koje mogu da koriste pacijenti u periodu kada je napolju hladno i kada nije moguće iste obavljati napolju.

- Jutarnja ukočenost je prisutra kod starije populacije, i njima najmanje odgovara ova vremenska razlika u temperaturi - rekao je Radović.

Kako kaže, dok kuvamo kafu ujutru, mogli bi da odradimo lagane vežbe istezanja. Dodaje da je najbitnije zagrejati kičmu, jer je ona najčešće bolno osetljiva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ta ukočenost traje oko pola sata. Kada su u pitanju vežbe, to su vežbe istezanja. Postoje i određeni rekviziti, koji mogu da vam pomognu, poput peškira, marame ili kaiša. Takođe, kada legnete na pod, možete uraditi istezanje na jednu, drugu stranu, kako bi imali neku vrstu aktiviranja mišića u tom trenutku - rekao je Radović.

On je rekao da, s obzirom da u toku dana dugo sedimo, da bi bilo dobro na pola sata ustati i protegnuti noge.

- Leđa nam često stradaju baš zbog predugog sedenja, ali i vrat i ramena regija - rekao je Radović i dodaje da su u slučaju bola u vratnom delu kičme ljudi malo i anksiozni i depresivni.

Foto: TV Pink Printscreen

On ističe da je dobra dijagnostika pola posla, dodaje da je magnetna rezonanca najbolje pokaže šta vam je tačno i šta treba da radite.

- Svi pričamo o tome kako treba vežbati i uzimati zdravu hranu i suplemente, ali treba biti realan, to nije uvek moguće, međutim, treba biti koliko je moguće umeren u svemu - rekao je Radović.

Autor: