AKTUELNO

Veterinar Mina Sekulić kaže da zima donosi promene na koje moramo da se naviknemo, što je slučaj i sa kućnim ljubimcima. Kako kaže, ljubimce tokom hladnijih meseci oblačimo, ali im, kako kaže, pojačavamo hranu, ili smanjujemo u hranu, u zavisnosti od toga u kakvim uslovima pas boravi.

Ona objašnjava da je svaka rasa posebna, i da su za svaku rasu drugačiji uslovi kada dođe do smene godišnjeg doba.

Kod svake rase je drugačija situacija i potrebe. Kratkodlake rase pasa moraju da se oblače kada je hladno, kao i psi koji su manjeg rasta, rekla je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

- Drugačije je kod onih pasa koji imaju podlaku. Kratkodlake rase je neoohodno oblačiti pred šetnju. Drugačije je i sa hranom... Razlika je kod pasa u kući, pasa koji su napolju, ili onih koji love, koji su lovački. Psi koji su u kući, normalno je da će manje izlaziti, i biti fizički aktivni, što znači da hranu treba smanjiti za bar 10 odsto. Bitan je i sastav hrane, što znači da hrana mora biti manje masna. Psi koji su sa druge strane napolju, moraju pojačati porcije za 10 odsto - navodi Sekulić.

Govoreći o pantoflama za pse, veterinar kaže da u njima nema ništa loše, jer led i so, mogu znatno na nagrizaju jastučiće na šapama, i mogu proizvesti brojne povrede, zato je neophodno isprati šape mlakom vodom, što je dobro za cirkulaciju psa.

Autor: