AKTUELNO

Isprobajte ovaj savršen kolač.

Kotorska krempita se od obične razlikuje po tome što ima više slojeva kora.

Kore su hrskave i toliko ukusne da ćete ovaj kolač iznova praviti.

Za kore:

1 kg brašna

800 g svinjske masti

voda

pola kašičice soli

Za fil:

2 l mleka

600-700 g šećera

300-350 g brašna

8 jaja

5-6 kesica vanil šećera

Za ukrašavanje:

Šećer u prahu

Priprema kora:

Kore za Kotorske krempite pripremaju se dan pre nego što će se ova poslastica praviti.

Od brašna i vode umesi se testo i ostavi se da odstoji 15-20 minuta. Zatim se, na površini prethodno posutoj brašnom, oklagijom razvuče u pravougaoni oblik. Na sredinu pravougaonika se stavi mast i strane testa se preklope preko masti. Ovako dobijena jufka lagano se odozgo pritisne oklagijom i stavi u plastičnoj kesi oko pola sata, da se testo „odmori”. Pošto je testo odstojalo, ponovo se oklagijom razvuče u pravougaoni oblik, pa se leva i desna strana preklope do pola (ivice se sastave na sredini) i onda se sve preklopi na pola („zatvori kao knjiga”). Dobijena jufka se ponovo ostavi da se „odmori” pola sata. Ovaj postupak razvlačenja i preklapanja testa ponavlja se još dva puta. Ovako umešeno testo ponovo se stavi u plastičnu kesu i ostavi do sutradan, kada se kore prave.

Testo, umešeno prethodnog dana, podeli se na tri dela. Svaki deo oklagijom se razvuče u pravougaoni oblik i peče na temperaturi od 200 °C dok kora dobije zlatnu boju. Kore ne smeju zagoreti, ali ne treba ni da ostanu nedovoljno pečene. Posle pečenja kore se ostavljaju da se ohlade. * Umesto domaćeg lisnatog testa može se upotrebiti i gotovo smrznuto lisnato testo.

Priprema fila:

Jaja se razdvoje na belanca i žumanca. Od pripremljenog mleka odvojiti jedan deo i umutiti ga sa brašnom, šećerom i žumancima, a ostatak ostaviti da provri. Kad mleko provri u njega se dodaje prethodno umućena masa i žicom za mućenje muti se dok se masa ne sjedini, a zatim se, uz stalno mešanje, dobro ukuva na tihoj vatri.

Belanca se umute u čvrsti „sneg”, doda se vanil šećer i zatim se doda ukuvanoj masi, dok je još na štednjaku. Sve se izmeša i ostavi da učini još jedan „ključ”.

Dobijeni fil treba ohladiti uz mešanje, da se ne bi uhvatila kora ili krem zgusnulo.

Filovanje kora:

Prva kora se postavi na podlogu. Preko nje se rasporedi jedna polovina pripremljenog fila, pa se pokrije drugom korom. Ostatak fila rasporedi se preko druge kore, a zatim se odozgo postavi poslednja, treća kora. Gotova pita ostavi se da se malo ohladi, iseče se na kocke i pospe šećerom u prahu.

Autor: