AKTUELNO

Među ljudima već vekovima kruže različita uverenja koja govore o uticaju Meseca na ljudsko zdravlje, pa i danas možete čuti da se neko nije naspavao zbog “punog Meseca“.

Lunarna insomnija najčešće pogađa ljude nekoliko dana pre samog punog Meseca.

Mnoge moderne studije dokumentuju razne poremećaje u spavanju – ljudima u ovim danima treba više vremena da zaspu, kraće spavaju, duže vremena je potrebno da se uđe u REM fazu, a kod mnogih je onaj duboki san, tokom kojeg se najviše odmaramo, kraći za čak 30 odsto.

Nije do kraja utvrđeno zašto je to tako. Neki naučnici smatraju da Mesec remeti naš biološki sat. Naime, njega hormoni “navijaju” u skladu sa količinom svetla, što ima smisla, ako uzmemo u obzir da se ljudsko telo kroz evoluciju naviklo na budnost pri jakom svetlu.

Foto: Pixabay.com

Moguće je da je baš sjajna mesečina odgovorna za nesanicu kroz koju mnogi prolaze u ovom periodu.

Drugi smatraju da ovo ne može biti uzrok jer i najsvetliji Mesec ima snagu od samo 7 odsto sunčeve svetlosti, što je poprilično nizak intenzitet. Isto tako, kontrolne studije su pokazale da probleme sa nesanicom imaju i oni koji spavaju u potpuno zamračenoj sobi u noćima punog Meseca.

Postoje i teorije koje ostavljaju otvorenim mogućnosti o elektromagnetnom i gravitacionom uticaju Meseca na spavanje, ali ni one nisu dovoljno potkrepljene dokazima. Mnogi se žale i kako u ovim noćima sanjaju zastrašujuće snove.

Iako, dakle, definitivno nije do kraja utvrđeno koji je razlog tako jakog uticaja ove prirodne pojave na ljudski san, ona definitivno pogađa mnoge.

Autor: Z.L.