AKTUELNO

U medijima se već neko vreme intezivno piše o sve lošijem zdravlju kraljice Elizabete.

U javnosti se već neko vreme spekuliše ko će naslediti bogatstvo i dužnosti kraljice Elizabete II.

Kraljica je najdugovečniji ženski vladar u istoriji sveta, kao i najstariji živi monarh na svetu, a već godinama se pregovara o tome ko će biti njen naslednik. Iako je u istoriji britanskih kraljeva do sada bilo dva kralja Čarlsa, u javnosti se često mogu čuti pitanja ko će naslediti bogatstvo kraljice Elizabete II.

Bez obzira na to što se iz kraljevske porodice po ovom pitanju do sada niko nije oglašavao, spekulisalo se ko bi mogao sve mogao da je nasledi.

Već duže vreme se priča da će naslednik biti njen najstariji sin Čarls- princ od Velsa koji već sada poseduje zemlju, nekretnine, koncesije i deonice čija se vrednost procenjuje na 1,3 milijarde dolara.

Foto: TANJUG AP/VICTORIA JONES

On neće "dobrovoljno odstupiti od svoje sudbine" da postane kralj, ali kada preuzme obaveze koje je ispunjavala Elizabeta II, njegova imovina preći će u ruke princa Vilijama.

Princ Čarls, koji trenutno ima 73 godine, najdugovečniji je naslednik britanskog prestola i biće najstariji kralj ikada kada se kruniše.

Posle kraljičine smrti, Čarls će preuzeti kontrolu nad Bakingemskom palatom čija je vrednost, prema pisanju Vol Strit Žurnala, oko 1,32 milijarde dolara. Naslediće i dvorac u Vindzoru koji je procenjen na 661,75 miliona dolara i palatu u Škotskoj vrednu 72 miliona. Ova imovina neće biti u Čarlsovom privatnom vlasništvu već će na nju imati pravo dok god bude obavljao funkciju britanskog monarha.

Foto: Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

Kraljičina privatna imovina, piše Forbs, procenjuje se na oko petsto miliona dolara. Svoj novac i nekretnine Elizabeta II može da proda ili pokloni u bilo kom trenutku, a posle njene smrti, ukoliko testamentom nije drugačije određeno, čitava imperija pripašće princu Čarlsu.

Autor: