AKTUELNO

Krajnici su par malih, mekih limfnih tkiva u zadnjem delu grla. Oni pomažu imunološkom sistemu u zaštiti tela od bolesti i infekcija

Da li ste znali da se krajnici vade već hiljadama godina?

Dobro ste pročitali, veruje se da uklanjanje krajnika postoji kao zahvat već tri milenijuma! Ovaj postupak se opisuje i u drevnim ajurvedskim tekstovima, što ga čini jednom od starijih dokumentovanih hirurških procedura. Ali, iako se naučno razumevanje operacije dramatično promenilo od tada, koristi u odnosu na štetu od uklanjanja krajnika tema su neprestanih rasprava u krugovima stručnjaka tokom vekova.

Prvi poznati slučaj operacije tonzilektomije izveo je i zabeležio Kornelio Celzus, rimski enciklopedista i ljubitelj medicine, autor medicinske enciklopedije pod nazivom Medicina, u 1. veku pre nove ere. Zahvaljujući njegovom radu, možemo pretpostaviti da je tonzilektomija verovatno bila mučna procedura za pacijenta. Celzus je primenio mešavinu sirćeta i mleka u hirurškom uzorku na hemostazu [krvarenje iz uboda] i takođe je opisao svoje poteškoće da to uradi zbog nedostatka odgovarajuće anestezije. Isti rad otkriva da su među nekim od čudnijih razloga za uklanjanje krajnika bila stanja poput noćnog mokrenja, konvulzija, laringitisa, promuklosti, hroničnog bronhitisa i astme. Drugi drevni lekar po imenu Aetius de Amida preporučio je korišćenje „formula sa žabljom masti za lečenje infekcija grla“.

Krajnici i njhova funkcija 

Krajnici su par malih, mekih limfnih tkiva u zadnjem delu grla. Oni pomažu imunološkom sistemu u zaštiti tela od bolesti i infekcija. Krajnici sa godinama postaju sve manji, a zapravo postoje četiri vrste! Obično koristimo termin „tonzile“ za palatinske krajnike koji se nalaze u zadnjem delu grla. Ali, postoje i drugi setovi krajnika; ovo uključuje lingvalni krajnik na dnu jezika i adenoidni krajnik.

Krajnici kao ključna odbrambena barijera

Smešteni u blizini respiratornog sistema i digestivnog trakta, krajnici su ključni u sprečavanju ulaska patogena u telo i izazivanja infekcije ili bolesti. Vezivanjem za ove patogene, krajnici pokreću odgovor imunog sistema.Smešteni u blizini respiratornog sistema i digestivnog trakta, krajnici su ključni u sprečavanju ulaska patogena u telo i izazivanja infekcije ili bolesti. Vezivanjem za ove patogene, krajnici pokreću odgovor imunog sistema.

Ako krajnici postanu preveliki ili podložni čestim infekcijama, možda će biti potrebno hirurški uklanjanje. Na sreću, izgleda da ovo ne utiče na sposobnost imunog sistema da odbije napad. Godinama se raspravljalo o prednostima operacije tonzilektomije. Nekada uobičajena procedura u detinjstvu- mnoga deca su se posle tešila obećanjima o sladoledu- više nisu rutinska, već rezervisana samo za ozbiljne i uporne slučajeve upale krajnika. 

Šta je tonzilitis?

Tonzilitis je infekcija krajnika. Oni inače deluju kao filteri, zadržavajući klice koje bi inače mogle da uđu u disajne puteve i izazovu infekciju. Krajnici takođe stvaraju antitela za borbu protiv infekcije. Ali, ponekad ih preplave bakterije ili virusi. A to ih može učiniti otečenim i upaljenim, jer nisu u stanju da se izbore sa količinom patogena.

Tonzilitis je čest, posebno kod dece. Može se desiti s vremena na vreme ili se vraćati iznova u kratkom periodu.

Postoje tri tipa tonzilitisa:

• Akutni tonzilitis. Ovi simptomi obično traju 3 ili 4 dana, ali mogu trajati i do 2 nedelje.

• Ponavljajući tonzilitis. Kada se tonzilitis vraća nekoliko puta godišnje.

• Hronični tonzilitis. Kada imate dugotrajnu infekciju krajnika.

Simptomi tonzilitisa

Glavni simptomi tonzilitisa su upaljeni i otečeni krajnici, ponekad dovoljno jaki da otežaju disanje na usta. Ostali simptomi uključuju bol u grlu ili osetljivost, groznicu, crvene krajnike, belu ili žutu “prevlaku” na krajnicima, bolne plikove ili čireve na grlu, glavobolju, gubitak apetita, bol u uhu, probleme sa gutanjem, otečene žlezde na vratu ili vilici, loš zadah, škripav ili prigušen glas, ukočen vrat.

Kod dece, simptomi tonzilitisa mogu dodatno uključiti i uznemiren stomak, povraćanje, bol u stomaku i povećanu sekreciju iz nosa.

Uzroci tonzilitisa i faktori rizika

Bakterijske i virusne infekcije izazivaju tonsilitis, to je jasno kao dan. Uobičajeni uzrok je bakterija Streptococcus (strep), koja takođe može izazvati upalu grla. Drugi uobičajeni uzroci mogu biti adenovirusi, grip, Epstein-Barr virus, virusi parainfluence, enterovirusi, herpes simpleks.

Ko je u riziku od tonzilitisa?

Deca češće obolevaju od upale krajnika nego odrasli. Deca između 5 i 15 godina imaju veću verovatnoću da dobiju upalu krajnika izazvanih bakterijskim infekcijama. Tonzilitis od virusnih infekcija je češći kod veoma male dece. Starije osobe takođe imaju veći rizik od upale krajnika.

Osobe koje su izložene virusima i bakterijama. I u tu grupu najčešće spadaju deca jer ona provode više vremena sa drugom decom njihovog uzrasta u školi ili vrtiću, tako da mogu lako da prenesu infekcije koje dovode do upale krajnika. Odrasli koji provode mnogo vremena sa malom decom, kao što su nastavnici, takođe povećavaju verovatnoću da “pokupe” infekcije i dobiju tonzilitis.

Krajnici i kućno lečenje upale 

• Ako imate virus od koga su navike nastradali krajnici, vaše telo će se samo krenuti da se bori protiv infekcije. U međuvremenu, možete isprobati neke kućne lekove:

• Odmarajte se puno.

• Pijte toplu ili veoma hladnu tečnost da biste pomogli kod bolova u grlu.

• Jedite glatku hranu, kao što su mlake supe i potaži, sladoled i voćni sokovi.

• Koristite ovlaživač vazduha u svojoj sobi.

• Ispirajte grlo toplom slanom vodom ili blagom žalfijom.

• Koristite pastile ili druge slične preparate kako biste ublažili bol u grlu.

Foto: Promo/Herbiko Abela Pharm

Pored svega toga, probajte i prirodni sirup Herbiko. Ova inovativna kombinacija prirodnih, sigurnih i efikasnih lekovitih sastojaka bori se protiv kašlja, kijavice i prehlade kako bi čitava vaša porodica bila zdrava. Klinički dokazano, aktivni sastojci iz Herbiko preparata doprinose širenju bronhija, olakšavajući disanje, dok aktivni sastojci iz Herbiko proizvoda ublažavaju upalna stanja i napade suvog kašlja. Pažljivo odabrana kombinacija biljaka koje se tradicionalno koriste već dugi niz godina za ublažavanje svih tipova kašlja. Posebnim načinom proizvodnje je omogućeno kombinovanje aktivnih sastojaka koji deluju na svaki tip kašlja, a bršljan i med su od davnina poznati zdravi sastojci koji neguju grlo i disajne puteve.

Autor: Pink.rs

#herbiko