AKTUELNO

Ovaj period godine je najgori za sve koji žele da smršaju.

Vreme slava je već uveliko došlo, a ono što mnoge u ovo vreme muči jeste prekomerna konzumacija hrane i briga za višak kilograma.

Trpeze su bogate raznim đakonijama koje su često previše začinjene i previše masne, ali je, uprkos tome, teško odoleti bilo čemu što domaćin stavi pred vas.

Međutim, prevelike porcije hrane mogu da preopterete želudac i čitav organizam. Pored prejedanja, prekomerna konzumacija alkohola svakako predstavlja problem.

Osnovno je pravilo, ističu nutricionisti, umerenost u jelu i piću.

Prema rečima nutricioniste Bojane Đokić, kada je reč o ishrani uopšte, važno je nikada ne kombinovati meso i suhomesnate proizvode sa mlečnim proizvodima i jajima.

- To nikako ne ide jedno sa drugim, jer se u tom slučaju u organizmu stvaraju štetne materije koje dovode do osećaja tromosti, težine i pospanosti - ističe Đokić.

Foto: Pixabay.com

Vreme slava je i vreme prelaska na masnu hranu i manje svežih namirnica. Ovakva ishrana može da umanji količinu hranljivih materija u organizmu, a zatim dovede i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Masna hrana može izazvati tegobe probavnog sistema i žučne kese. Slana hrana uzrokuje povećanje krvnog pritiska, što kod hipertoničara može izazvati ozbiljne probleme. Tu su i velike količine kolača i torti, koje su bogate prostim ugljenim hidratima. Sve ovo se unosi u organizam odjednom, u večernjim satima, što predstavlja još jedan problem više – varenje se tada odvija otežano.

- Postoji još jedan problem, koji je postao deo tradicije Srba – odlazak na slavu "praznog stomaka". Međutim, mnogi ne znaju da naglo unošenje hrane u organizam može dovesti do neke vrste šoka - nadutosti i bolova u stomaku – objašnjava Đokić.

Prema njenim rečima, najbolje je izbegavati masna pečenja, jake salate i pite, a za varenje je odlična čaša kisele vode. Kada je reč o količini alkohola koju je dovoljno uneti u organizam, ona se razlikuje u zavisnosti od toga šta se pije.

- Decilitar vina za žene i dva decilitra za muškarce je mera koja je prihvatljiva. Naravno, količina mora biti mnogo manja ako se konzumira žestina – rekla je Đokić.

Foto: Pixabay.com

Kombinacije koje organizam lakše obrađuje su povrće i mlečni proizvodi i povrće i meso.

- Paprike i sir, pečenje i crni luk ili ren - to su odlične kombinacije, naravno, umereno. Obratite pažnju da pečenje nije previše masno, ako jeste, izbegavajte ga. Ren preporučujem kao najbolji slavski prilog i preporučujem ga svakome jer smanjuje holesterol – kaže Đokić.

Kada je reč o slatkim poslasticama, bolje bi bilo izabrati sitne kolače, a ne parče torte.

- Kolači su lakše svarivi, a količina od dva ili tri sitna kolača je sasvim dovoljna. Torte izbegavajte, jer sadrže previše šećera – predlaže Đokić.

Izboriti se sa slavskom trpezom nije lako, a u toj žestokoj borbi najvažnije je sačuvati samokontrolu i biti svestan sadržaja namirnica koje su ispred vas. Iako sebe smatrate zdravom osobom, to ne sme da vam bude opravdanje za slobodnu konzumaciju u velikim količinama, a stručnjaci i nutricionisti širom sveta ističu savet umerenosti kao zlata vredan.

I. P.

#Ishrana

#Nutricionista

#Praznik

#Slava

#Svetac

'