AKTUELNO

Zajednički odlazak u krevet u emotivnim vezama nije važan samo zbog intimnih odnosa, već ima i drugih prednosti.

Neki ljudi su noćne ptice, a neki ranoranioci. Ali kada ostvare emotivne veze trude se da se prilagode jedni drugima, kako bi im odnos postao što kvalitetniji.

Istraživanja psihologa i bračnih savetnika pokazala su da postoje prednosti zajedničkog odlaska u krevet u partnerskim odnosima.

Oni su naveli 3 razloga zbog kojih biste vaš partner i vi trebalo istovremeno da odete na spavanje.

1. Negovanje bliskosti
Svaki par žudi za maženjem i vremenom za razgovor. Ako zajedno odete u krevet, to je idealno vreme da ispunite svoje želje, da se pomazite i razmenite nežnosti, ali i razgovarate o danu iza vas ili o nekim prijatnim planovima za budućnost.

Nauka kaže i da maženje stimuliše telo da oslobodi neurotransmiter oksitocin. To je hormon zadovoljstva i bliskosti koji pomaže da se još više zbližite sa partnerom i osećate sreću u njegovom prisustvu.

2. Blagodet za zdravlje

Odlazak na spavanje u isto vreme sa partnerom pomoći će vam da se bolje prilagodite jedno drugom i, postanete sinhronizovaniji i u dnevnim aktivnostima koje vas čekaju sutradan.

Spavanje zajedno ne utiče dobro samo na vašu vezu, već i na vaše zdravlje, tvrde istraživanja. Može vam smanjiti anksioznost, regulisati krvni pritisak, ali i ojačati imunitet.

3. Postaćete tolerantniji

Bez obzira što možda na početku veze imate različite navike kada je vreme odlaska na spavanje u pitanju, ako s vremenom uspete da uskladite bioritam sa partnerom, to će biti blagotvorno za vašu vezu.

Postaćete, tvrde savetnici za brak i veze, i u drugim, svakodnevnim, stvarima daleko tolerantniji jedno prema drugom.