AKTUELNO

Ove napitke treba unositi jer se u njima nalazi laktobacilus bulgarikus, bakterijski soj važan za zdravlje digestivnog trakta.

Osobe koje konzumiraju veće količine kiselog mleka ili jogurta zdravije su i duže žive, pokazala su istraživanja.Inače, mikroorganizmi koji se koriste u probiotičke svrhe su poreklom iz digestivnog trakta čoveka, nisu patogeni niti toksični za ljude.

Savršeno preživljavaju uslove koji vladaju u digestivnom traktu. To znači da ne reaguju na veliku kiselost želudačnog soka, kao ni na žučne kiseline u tankom crevu.

Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu. Najveću popularnost kiselo mleko steklo je u 16. veku, kad je Sulejman Veličanstveni poslao jednog poznatog turskog lekara da izleči tadašnjeg kralja Francuske od stomačnih tegoba. Lekar je sa sobom poveo i stado ovaca kako bi mogao da pravi čudotvorni lek za kralja…

Foto: https://www.freepik.com/

Bugarski naučnik Stamen Grigorov 1905. godine prvi je opisao mlečno-kiseli mikroorganizam koji je zadužen za fermentaciju potrebnu za dobijanje kiselog mleka. Ova bakterija danas je poznata kao Lactobacillus bulgaricus, a prvi put je izolovana iz domaćeg bugarskog ovčijeg mleka. Čuveni ruski nobelovac Ilja Mečnikov bio je oduševljen otkrićem ove bakterije.

U svojim naučnim istraživanjima došao je do zaključka da upravo ona uništava štetne mikroorganizme koji nastaju usled procesa truljenja u crevima, tokom varenja hrane. Ova korisna bakterija čisti i jača čitav organizam. A Rusi su poznati kao ljubitelji fermentisanih mlečnih proizvoda kao što su jogurt, kefir i kiselo mleko jer potvrdu za njihovu delotvornost nalaze u dugovečnosti i dobrom zdravlju svojih predaka s Kavkaza, kojima su to osnovne namirnice.

Autor: Pink.rs

#kiselo mleko