AKTUELNO

Povrće sadrži nizak nivo masti i kalorija, a visok nivo vitamina i minerala.

Povrće ima odlična antioksidativna svojstva, koja štite telo od bolesti i jačaju imunitet. Osim toga, prepuni su vlakana koji apsorbiraju višak vode i podstiču rad probavnog sustava.

Foto: Unsplash.com

Najpopularnije i najčešće konzumirano zeleno lisnato povrće nije i najzdravije. Stručnjaci preporučuju tri najzdravije vrste zelenog lisnatog povrća, koje svakako zaslužuju svoje mesto na vašem tanjiru.

Spanać

Ovo povrće je bogat izvor gvožđa, kalcijuma i velikog broja vitamina. Jedna od najvažnijih karakteristika spanaća je ta što se učinkovito bori protiv raka prostate, najučinkovitije od svih ostalih vrsta zelenog lisnatog povrća.

Ako se spanać konzumira kao kuvan, preporučuje se da kuvanje ne traje duže od jednog minuta, kako bi se zadržala sva lekovita svojstva ove biljke. Spanać je odličan i sirov, u obliku salate.

Blitva

Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a većini ljudi je i ukusna. Odličan je izvor vitamina A i C. Bogata je gvožđem i brojnim vlaknima. Naučnici su dokazali da blitva štiti zdravlje srca, očiju, probavnog sistema i smanjuje učestalost glavobolja.

Blitvu se kuva tri do pet minuta kako ne bi izgubila svoja lekovita svojstva.

Kelj

Bogat je vitaminima A, C, K i B6. Takođe je odličan izvor magnezijuma i kalcijuma.

Njegova antioksidativna svojstva smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući i neke vrste raka. Kelj će sniziti nivo lošeg holesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i štititi zdravlje vaših očiju.

Autor: Pink.rs