AKTUELNO

U ispitivanju, deci je trebalo 3 do 4 sekunde da se lati školjke, a dok su im roditelji pokazivali bosiljak i peršun, trebalo im je svega 10 sekundi da ovo povrće dodirnu.

Evolucija je deci biološki programirala da se paze biljaka jer one mogu da sadrže opasne otrove. Zbog sklonosti bolestima u ranijim godinama života, naše telo je razvilo odbrambeni mehanizam koji nam uskraćuje kontakt sa povrćem, objašnjeno je u studiji koju su radile američki psiholozi.

Foto: Pexel

U istraživanju objašnjeno je da deca od 8 do 18 godina različito reaguju na različite predmete. Stoga su roditelji svakom detetu pokazali 100 predmeta, ali su sakrili svoje face kako bi smanjili uticaj na decu. Kada bi im pokazali određenu stvar, deci je trebalo 3-4 sekunde da ugrabe školjku, 4-6 sekundi za lampu ili kašiku, ali celih 10 sekundi im je bilo potrebno da se late peršuna i bosiljka.

To je dvostruko sporija reakcija da posegne za nečimm i da to prouči. Još sporije su reagovali na veštačke predmete koji su ličili na biljke.

Biljke proizvode toksine kao vlastitu odbranu protiv predatora, a koji mogu biti veoma štetni, čak i smrtonosni. Neke biljke imaju i fizičku zaštitu, poput bodljikavih dlačica, trnja ili štetnih ulja koje mogu oštetiti tkivo i prouzrokovati poteškoće. To je stvar fizičkog izgleda, ali nutricionisti objašnjavaju da je ipak glavni razlog odbojnosti prema povrću u tanjiru jeste evolucija koja je čovečanstvo učila da su biljke oko nas verovatno otrovne.

Autor: Pink.rs

#Povrće