AKTUELNO

Ekcem, glavobolja, reumatizam, giht, artritis - na sve ove boljke kopriva ima blagotvorno dejstvo.

Uz to list koprive, koji se bere i suši u ovo doba, bogat je gvožđem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom ovog minerala. U narodnoj medicini se smatra da kopriva "jača krv", pa se koristi i u slučaju nedostatka energije i brzog umaranja.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju za prirodni multimineralni i multivitaminski kompleks. Zato se ova dragocena biljka primenjuje i u slučaju opadanja kose i peruti, u vidu šampona i tinktura za utrljavanje u koren kose, ali i kao čaj i tinktura za unutrašnju upotrebu.

Opadanje kose je česta prateća pojava anemije, pa kopriva koja je bogata gvožđem utiče na rešenje pravog uzroka problema. Sem gvožđa, kopriva sadrži i silicijumovu kiselinu, a silicijum je neophodan element za kožu i kosu.Stoga se kopriva uspešno koristi i kod herpesa, akni, lišajeva i gljivica.

Kopriva se upotrebljava i u slučaju gastritisa, oboljenja disajnih organa, želudačnih čireva, čira na dvanaestopalačnom crevu...

Kopriva stimuliše i rad organa za varenje, sekreciju želudačnih žlezda, rad jetre, žuči, slezine i pankreasa. Doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, zahvaljujući uticaju na gušteraču. Smatra se da utiče i na smanjenje holesterola, pa usporava procese ateroskleroze. Kopriva smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna menstrualna krvarenja, krvarenja iz nosa, iz želuca zahvaljujući prisustvu vitamina K.

Čaj od koprive se koristi i kod alergijskih oboljenja, pri čemu ga treba piti tokom dužeg vremenskog perioda.

#Zdravlje