AKTUELNO

Neobični zemljotresi duboko ispod južne Španije doveli su do zbunjujućeg otkrića.

Naučnici su 2010. detektovali neobične seizmičke talase ispod Granade, što je na kraju dovelo iznenađujućeg otkrića okeanske tektonske ploče koja se potpuno preokrenula dok je gurana ispod svog suseda.

Prema detaljima novog rada objavljenog u žurnalu “Seizmički podaci”, naučni tim je otkrio da se “Alboranska ploča”, koja se sreće sa Evroazijskom tik istočno od Gibraltarskog moreuza, “prevrnula”.

Istraživači tvrdi da je ovo prvi put da je došlo do takvog otkrića.

A za to su zaslužni “vodeni silikati magnezijuma” na oko 600 kilometara ispod površine, koji govore da voda na površini ploče nije samo gurnuta ispod, već da je takođe bila preklopljena preko i povučena ispod ploče, piše Futurism.com.

"Španija zbog prevrnute ploče sklona dubokim potresima"Kako prenosi Wionews.com, ova studija je otkrila da Španija ostaje sklona retkim i dubokim potresima zbog prevrnute tektonske ploče ispod Zemljine površine.

- Od 1954. bilo je pet blisko lociranih velikih potresa sa dubinama većim od 600 km ispod Granade – rekao je Sun.

Generalno, potresi koji se dešavaju na tako velikim dubinama prate veliki naknadni potresi. Ali, kad je naučni tim pregledao seizmičke podatke od zemljotresa u Španiji 2010, nisu pronađeni nikakvi naknadi potresi. Tokom potresa te godine seizmički talasi su trajali neobično dugo i imali su dodatnu fazu aktivnosti. To se dogodilo jer su se seizmički talasi kretali sporije i to na dnu Alboranske ploče a ne na vrhu.

Slučajno otkriće

Naučnici su inicijalno tragali za nečim potpuno drugim kad su proučavali zemljotres magnitude 6,3 Rihtera ispod Granade u aprilu 2010.

- U početku nismo nameravali da bolje razumemo mehanizme dubokih zemljotresa, jer je nekoliko prethodnih studija dobro proučilo izvor. Naša namera je bila samo da (grafički) prikažemo oblike talasa iz radoznalosti, jer ima mnogo toga da se nauči iz pojedinačnih talasnih oblika kad neko izdvoji vreme da ih pažljivo pogleda – rekao je koautor studije Daojuan Sun, seizmolog Univerziteta nauke i tehnologije Kine.

- Nakon pregleda, primetili smo ove čudne dolaske – dodao je Sun, odnoseći se na neobično duge zaostale vibracije.

"Iza vibracija stoje ploče koje nose vodu na svojoj površini"Vibracije male brzine su konvencionalno posledica talasa koji prolaze ili kroz otopljeni ili tečni materijal. Kako potopljene ploče često nose vodu na svojoj površini, odlično su objašnjenje za ove signale.

- Značajna količina vode je spuštena u prelaznu zonu plašta, što ukazuje na relativno slabu ploču – rekao je Sun.

- S obzirom na relativno mlado morsko dno u zapadnom Mediteranu, da bi ploča ostala hladna brzina subdukcije mora biti prilično velika, kao što je umerena brzina od oko 70 mm godišnje. Drugim rečima, mislimo da bi naša studija mogla da ponudi razumnu donju granicu brzine subdukcije u ovom regionu – zaključio je Sun.

Ovo istraživanje moglo bi da baci svetlost na interakciju ovih delova Zemljine kore i kako su oni povezani sa seizmičkom aktivnošću nazad na površini.