AKTUELNO

Hrana je sigurno jedan od najvećih podsticaja za odlazak na neko putovanje.

Hrana je sigurno jedan od najvećih podsticaja za odlazak na neko putovanje, istraživanje egzotičnih i dalekih krajeva. Zato je CNN sastavio, prema njihovom mišljenju, rang listu najbolje hrane koju je čovečanstvo ikada stvorilo, a ona izgleda ovako: 

1. Kari masaman - Tajland 

Kralj karija – Masaman služi se na Tajlandu i ima sve što jedan kari treba da ima: dobro je začinjen, sladak, sa notom kokosa. To je hrana koja se na Tajlandu prodaje na svakom uglu. 

2. Pica napolitana - Italija 

Najbolja pica i dalje je ona iz Napulja, zahvaljujući visokokvalitetnim sastojcima koji idu u nju. Morska so, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svež paradajz, maslinovo ulje, bosiljak, rukom umešeno testo i prava zidana peć na drva neophodni su da bi najpoznatija pica bila baš onakva kakva trba da bude.

Foto: Pixabay.com

3. Čokolada - Meksiko 

Ima je u svakoj prodavnici, ali ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto sasvim drugačije. Maje su je pile, kasnije se proširila svetom i od tečnog postala trdi proizvod u kome uživaju svi.

Foto: Unsplash.com

4. Suši - Japan 

Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. veka pripremalo potpuno drugačije nego danas. Hiljadama godina upotrebljavana je fermentisana riba sa pirinčem koja je bila konzervirana solju, a između 17. i 19. veka suši je počeo da se razvija u obliku u kome nam je danas poznat. U Japanu to je jednostavno jelo od pirinča i povrća ili ribe, začinjeno sirćetom, koje se danas služi i kao fast food. 

5. Pekinška patka - Kina

Sporo pečena u pećnici, hrskava, prelivena glazurom maltoznog sirupa, poslužuje se sa palačinkama, lukom i hoisin sosom od soje, belog luka i čilija, ili u slatkom sosu od pasulja. 

6. Hamburger- Nemačka 

Popularan sendvič u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak mleveno meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća, sira i različitih sosova.

Foto: Unsplash.com

7. Penang asam laksa - Malezija 

Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti bujon (supa) od ribe sa rezancima , čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom… 

8. Tom jum gong - Tajland 

Škampi, pečurke, paradajz, limunska trava, lišće kafir limete i galangal (biljka slična đumbiru, poznata i kao Tajlandski đumbir), obično sa puno kokosovog mleka i pavlake, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku čorbu koja sadrži sve poznate ukuse: kiselo, slano, ljuto i slatko. 

9. Sladoled - globalno 

Foto: Pixabay.com

U svakoj prodavnici i u svakoj poslastičarnici, a srećom i svugde u svetu ima sladoleda. I pored toga što ćemo rado pojesti, manje – više, bilo kakav sladoled, ipak su nam najdraži oni od domaćih sastojaka, pogotovo ako su italijanski… 

10. Pileća muamba - Gabon 

Piletina, ljuti čili, beli luk, paradajz, so, biber i bamija sa puno, puno putera glavni su sastojci ovog posebnog afričkog jela.

11. Sarma - Srbija

Foto: Pixabay.com

Definitivno, sarma je najpopularnije i najomiljenije srpsko jelo. Mnogim strancima je to prva hranu koju probaju kada dođu. I zavole je za ceo život. Zbog velike popularnosti za sarmu postoji preko 10 recepata, a svaka domaćica ima svoju “malu tajnu” kako da njena sarma bude baš najbolja!

#Putovanja

#jela