AKTUELNO

Pravoslavni vernici danas obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika, Vidovdan. Vidovdan se obeležava radno i kao državni praznik, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine na Gazimestanu.

Istoričari kažu da je Vidovdan važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Koliko je ovaj datum važan i šta za njega predstavlja Vidovdan, govorio je advokat Toma Fila.

Sve što se uradi na Vidovdan mora da bude bogougodno, dobro. Ne postoji Srbin koji ne zna za vidovdan. Miloševića su namerno izručili na Vidovdan da bi nas ponizili. To je najveća sramota za Srbiju - kaže Fila i dodaje:

Foto: TV Pink Printscreen

Miloševićev govor na Gazimestanu podigao je svest da se Srbija bori za sebe. Njemu je još na Dejtonu ponuđeno da se n Kosovu organizuje referendum o nezavinsosti, ali je on rekao da to njemu nije od oca ostalo i hteo je da napusti Dejton. A mi smo znali da će Kosovo kad tad doći na red. Pokojni patrijarh Irinej je rekao da ono što ti otmu, uvek imaš san da ga vratiš, a ono što daš ne možeš da vratiš - rekao je Fila.