AKTUELNO

Obojena jaja su simbol svakog Uskrsa i ponos svake domaćice tokom tri dana ovog praznika.

Ako još uvek ne možete da se odlučite kako da ove godine ukrasite jaja, mi vam predstavljamo manje poznate, a originalne i prelepe načine ukrašavanja kojima ćete zadiviti i najizbirljivije goste.

Jeste li već odlučili kako ćete ove godine farbati jaja? Ako još niste, a dosadile su vam obične boje, sličice i "obuci jaja", predstavljamo vam četiri načina bojenja koje će Uskrs učiniti šarenim i veselim!

Nijansiranje jaja

U nekoliko čaša sipajte boju za farbanje, ali samo do pola čaše. Zatim stavite kuvano jaje u vodu i držite ga uspravno nekoliko minuta.

Foto: Pixabay.com

Nakon toga u čašu dodajte malo vode, a postupak ponavljajte dok jaja ne budu potpuno pokrivena u vodi. Dobićete različite nijanse jedne boje koje će na poseban način ukrasiti vaš dom.

Dekupaž na jajima

Ova metoda je bezbedna, laka i veoma interesantna, a daje divne rezultate. Ohladite već kuvana jaja (možete ih i ofarbati u neku svetliju boju). Pripremite motive sa salveta tako što ćete izdvojiti samo gornji sloj, onaj sa printom i iseći željene oblike.

Razbijte jedno živo jaje i izdvojite belance u činiju pa ga blago umutite viljuškom. Ono će poslužiti kao lepak za dekupaž. Nežno prislonite motiv na jaje i lagano pređite četkicom sa malo belanceta preko, izravnavajući salvetu tako da ostane što manje nabora. Ostavite motiv da se osuši.

Jaja ukrašena svilom

Za dobijanje ovakvih jaja potrebne su vam stare svilene marame ili kravate koje ćete iseći na delove dovoljne da ih obmotate. Mogu da posluže i druge svetle tkanine - čaršafi, jastučnice, bele majice

Na jaje prislonite deo kravate ili marame na kojoj je šara, vodeći računa da jaje ne pukne i zavežite trakom ili gumicom.

Nakon toga na jaje vežite i svetliji deo tkanine, i stavite u lonac sa vodom, dodajte dve kašike sirćeta i kuvajte dvadesetak minuta. Nakon kuvanja izvadite ih na papir, a kada se ohlade, skinite tkaninu i uživajte u svom remek-delu!

Uskršnja jaja sa vodenim bojama, ukrašena drvenim bojicama

Nakon što ste skuvali jaje, obojite ga jednom vodenom bojom, a dok je boja još uvek mokra, na nekim mestima ostavite deblji sloj (ostavite nekoliko kapi).

Foto: Pixabay.com

Uzmite bojicu i na jajetu nacrtajte lišće, cveće, srca ili bilo koji drugi zanimljiv crtež. Zatim uzmite neku drugu olovku i dodajte detalje ili obojite neki deo. granica je određena samo vašom maštom, a rezultati umećem.

BONUS METODA: Jaja sa perlicama

Za ovo ukrašavanje potrebni su vam lepak i perlice za torte i kolače.

Sipajte perlice u činiju srednje veličine, a malo lepka istisnite u posebnu posudu.
Uz pomoć četkice nanesite lepak na celo jaje.

Zatim uvaljajte jaje u posudu sa perlicama i pritom čvrsto pritisnite, a nakon toga spustite ga u posudu i koristeći kašiku, nanesite perlice na stranu jaja koja nije pokrivena.

Nakon što se jaje uvaljali u perlice, kašikom pritisnite svuda oko jajeta, kako ukrasi ne bi otpali. Na kraju, jaje možete da ostavite u posudu sa perlicama kako bi se osušilo potpuno

VAŽNO! Ova jaja služe samo za ukras, nikako ih nemojte jesti! Nakon što lepak dođe u dodir sa perlicama, one postanu nejestive.

#Jaja

#Uskrs

#boja