AKTUELNO

Mnoge žene nose pogrešan grudnjak i štete svom zdravlju, a da to ni ne slute. Odabir ispravnog grudnjaka jednako je važan kao i kupovina udobnih cipela ili naočara prave dioptrije.

Ako grudnjak na bilo kom delu tela stvara preveliki pritisak, može doći do nastanka crvenila, otežanog disanja, glavobolje, te dugoročno i deformacije samih grudi.

Ukoliko niste sigurni nosite li pravi grudnjak, jednostavno ga skinite i ako su vam ostali otisci na koži (posebnu pažnju obratite na ramena i područje ispod grudi) – potrebna vam je promena.

Foto: Printscreen

Najbolji grudnjaci samo podupiru grudi, a tokom nošenja ga ni ne osećate, jer dopuštaju normalno kretanje bez neugodnih "urezivanja" i ograničenja. Postoji uverenje da preuski grudnjak može dovesti do raka dojke, ali do sada nije pronađena povezanost između nastanka opake bolesti i pogrešnog grudnjaka.

Veličina grudnjaka sastoji se od dva elemenata: obima dojki (označava se slovima) i opsega leđa (označava se brojkama).

Iako se veličina može izmeriti, brojevi se kao i kod odeće mogu razlikovati od modela do modela i najbolji način kupovine ispravne veličine je isprobavanje.

Foto: Printscreen

Prava veličina ne uzrokuje osećaj zatezanja i nelagode, a podizanjem ruku možete videti da li je grudnjak dovoljno čvrst. Donji rub trebalo bi da se drži usko uz telo, jer on osigurava 80 odsto podrške grudima. Ako se naramenice urezuju, verovatno donji rub košarice nije dovoljno stisnut pa su one previše zategnute kako bi grudi bile podržane.

Osobe s malim grudima iz medicinskih razloga ne moraju nositi grudnjak ako to ne žele, dok ga osobe s većim grudima moraju nositi zbog zdravlja i sigurnosti.

#Brushlater

#Doktor

#Glavobolja

#Zdravlje

#Žena

'