AKTUELNO

Kupovina grudnjaka, za razliku od šopinga za odeću, obuću i modne dodatke, nije zabavno. Mnoge žene imaju problema s određivanjem vlastite veličine grudnjaka i godinama se muče u neudobnim grudnjacima.

Jedna žučna rasprava povela na internetskim forumima o mašnicama na grudnjacima i jedan istoričar je brzo dao neočekivan odgovor: “U stara vremena kada su žene nosile korsete, postojao je komadić kitove kosti koji se zvao busk. Umetnuta je u prednji deo korseta i vezana na msestu mašnom. Danas više nema komadića kosti, ali mašna ostaje.”

Foto: Pixabay.com

Ako su stavljali komadić kitove kosti u korsete, nije ni čudo da je trebala mašna da se zaveže! U međuvremenu, drugi istoričar nagađa da su mašne prvi put dodane korsetima početkom 20. veka, kao i čipkasti rubovi i vrpce, kako bi im dali lepši izgled.

Ljudi na internetu nisu se mogli složiti oko toga jesu li mašnice na grudnjacima dobra stvar ili ne.Ove mašne na grudnjacima predstavljaju prema nekima objektivizaciju žena, koju naše društvo perpetuira samo da bi ugodilo, pogađate, muškarcima. Koju drugu funkciju bi takav neobičan dodatak mogao imati?

Autor: Z.L.