AKTUELNO

Otkrijte koji je tačno vaš problem sa spavanjem i rešite ga!

Da li znate svoj cirkadijalni ritam? Ukoliko ne, naučite!

Važno je da pažljivo sagledate vremenske aktivnosti aktivnosti u vašem svakodnevnom životu i napravite neka prilagođavanja tako da vaš život i ciklus spavanja budu više uskladu sa vašim biološkim satom, na osnovu vaše individualne hronobiologije.

Znanje samog hronotipa, tj. cirkadijalnog ritma je dragoceno. Vaš hronotip je vašadispozicija prema vremenu dnevnog perioda aktivnosti i odmora. Neki od nas su očito “dnevni tipovi”, dok su drugi izrazito noćne ptice. Ostali su nešto imeđu ova dva tipa.

Kad uložite samospoznaju u akciju, videćete najjači uticaj na vaše zdravlje, performanse idobrobit. Ako ste od onih koji gotovo ništa ne preduzimaju kada ste budni, a šta utiče na vaš hronotip, od seksualnog života do ishrane do vaše sposobnosti da unapređujete recimo vašu karijeru, krajnje vreme je da se zapitate. Život u boljoj usklađenosti sa vašim hronotipom i ciklusom spavanja može vam pomoći da učinite sve bolje i uživate usvemu više. Istraživanja konstantno daju nove informacije, pružajući više naučnih detalja i uvida o tome kako biološko vreme spavanja utiče na zdravlje, raspoloženje i ponašanje.

Neka od nedavnih istraživanja koja su posebno interesantna za ciklus spavanja

Pregled naučnih studija utvrdio je da je neke fizičke performanse poput vežbanja, snažnopovezane sa vašim hronotipom - što ukazuje na doba dana koje ste odlučili da vežbate, u smislu koliko se možete dati fizički i koliko brzo i dobro se možete oporaviti [1]. Druga nedavna studija [2] otkrila je da različiti hronotipovi preferiraju različite sportove, o čemu svedoče elitni profesionalni sportisti. Ovo ima potpuni smisao s obzirom na to kako različiti hronotipovi odgovaraju na fizičke izazove i raspored treninga, kao i nadruštvenu dinamiku tima u odnosu na pojedinačne sportove.

Jedan potpuno novi pregled istraživanja [3] potvrđuje da hronotip ima značajan uticaj na prehrambene navike (i šta jedemo i kadajedemo), sa velikom vezom za gubitak kilograma.

Foto: Promo/Abela Pharm

Istovremeno, najnovija istraživanja [4] pokazuju kako hronotip može uticati na psihičko zdravlje i našu ranjivost naprobleme mentalnog zdravlja, uključujući depresiju.

Izaberite jedan deo svog života koji želite da poboljšate i pogledajte kako vam dobar san može pomoći.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28493061 

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28031772 

[3] https://www.mdpi.com/1660-4601/17/1/68/htm 

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30039327 

Želite li oživeti svoj seksualni život i produbiti intimu? Planiranje seksa pred spavanje najgore je za svaki hronotip. Dnevni ritam želja zapravo doseže vrhunac ujutro, a svakihronotip ima optimalna vremena za seks ujutro i uveče koji ne uključuju čekanjedo spavanja.

Zainteresovani ste da unesete više kreativnosti u svoj život? Počnite da koristite doba dana kada vaš hronotip nije na vrhuncu budnosti. Ovo su „trenuci grogirane veličine“ koje možete početi da snimate kada obraćate pažnju na bio vreme.

Razmišljate o dodavanju treninga snage rutini treninga? Postoji najbolje vreme za treniranjeza svaki hronotip (popodne i večeri), zasnovano na ritmovima mišićne snage,mišićnog rasta i tolerancije na bol.

Nadamo se da će uz ove dragocene savete ova Nova godina obilovati zdravim snom. Ukoliko to, pak, nije slučaj, i tada imamo pravo rešenje za vas. 

Magnall® Sleep je jedinstvena formulacija magnezijuma sa melatoninom, aktivnim oblikom folne kiseline i vitaminima B6 i B12, i pomaže da se eliminišu simptomi nesanice i poremećaja spavanja.

Foto: Promo/Abela Pharm

Magnall® Sleep blagotvorno deluje na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, menjaju vremenske zone, kao i kod starijih osoba.

Magnall® Sleep dejstvom na cirkadijalni ritam (ciklus spavanja i buđenja) ispoljavatrostruki efekat:

1. Olakšava vam da brže zaspite

2. Poboljšava trajanje i dužinu, kao i kvalitet sna

3. Budite se odmorniji

Autor: Pink.rs

#SAN

#Spavanje

'