Iako možda nema načina da se rak creva u potpunosti spreči, postoje studije koje sugerišu kako se rizik može značajno umanjiti.
Svetska udruženja gastroenterologa svake godine fokusiraju se na neku bolest koja utiče na probavni sistem.
Za 2019. godinu to su bili gastrointestinalni karcinomi. Reč je o tumorima koji napadaju probavni sistem.
Smeđi pirinač
Beli pirinač siromašan je vlaknima jer su uklonili njen spoljašnji omotač, a vlakna su neophodna za zdravu probavu. Pomažu hrani da brže ide duž creva i omogućavaju lakšu stolicu, a istovremeno hrane dobre bakterije u crevima. Reč je o bakterijama koje pomažu probavi, smanjuju upalne procese i pomažu telu u borbi protiv bolesti. Smeđi pirinač dolazi sa spoljašnjim omotačem koji je bogat vlaknima, a dobar izbor je i ječam.
Riba i belo meso
Telo će teško probaviti određene vrste masnoća. Crveno meso povezano je s proizvodnjom hemikalija koje mogu povisiti rizik od začepljenja arterija zato je bolje u ishranu uvrstiti ribu i piletinu.
Povrće
I u ovom slučaju ključna su vlakna. Bez njih creva ne mogu da funkcionišu, pa u svakodnevni jelovnik uvrstite lisnato zeleno povrće poput blitve, spinaća, brokolija, sočiva.