AKTUELNO

Komarci se oslanjaju baš na miris naše kože kako bi nas pronašli.

Komarci su grozna posledica letnjih dana i vlage, ali i za njih ima leka - naime, oni se oslanjaju upravo na miris naše kože kako bi nas pronašli. Crvenilo i svrab mogu da budu najiritantnija kombinacija, a preterano češkanje može da dovede i do infekcije.

Iako postoje mnogi sprejevi kojima se možemo zaštititi, ponekad je dobro odmoriti od hemikalija. Uvek možemo da se okrenemo prirodnim opcijama odnosno hrani koja može da otera komarce.

Ova hrana otežava insektima da nas pronađu ili ih miris naše kože odbija.

Čili papričice - hemijska supstanca kapsaicin je glavni aktivni sastojak čili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagreva naše telo i daje mu miris koji iritira komarce pa tako deluje kao prirodni rasterivač. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne preterate tokom letnih meseci.

Beli luk - najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca! Sadrži alicinkoji koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunim na insekte. Najbolje funkcioniše kad ga jedemo sirovog, a izuzetno je lako staviti ga u jela.

Jabukovo sirće - tradicionalno se koristi kao prirodni rasterivač. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućava komarcima da nas napadnu. Najbolje kod jabukovog sirćeta je to što ne menja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite kašičicu s medom.

Limunska trava - sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može naneti odnosno namazati na kožu, ali unos limunske trave je jednako delotvoran. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične se uklapa sa gustim čorbama.

Paradajz – sastavni je deo mnogih letnjih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Ishrana bogata vitaminom B1 navodno može da zaštititi telo od komaraca i drugih insekata, iako to i dalje nije naučno potvrđeno. Čak i ako zaradite ujed možete namazati malo soka od paradajza na ubod i tako zaustaviti svrb.

#komarac

'