AKTUELNO

Ako ste rešili da postite budite sigurni da zaista konzumirate hranu koja ne sadrži namirnice životinjskog porekla.

Počeo je veliki vaskršnji post, a mnogi vernici su odlučili da ga se pridržavaju. Pored toga što je najduži post u godini on je i veoma strog kada je u pitanju hrana koja sme da se konzumira.

U ovom postu ne sme da se jede mrsna hrana, nema mesa, sira, jaja, mleka i ostalih namirnica životinjskog porekla, a ne bi trebalo ni da se konzumira alkohol.

Ljudi ipak nisu sigurni šta je sve posna hrana, a ovo su namirnice za koje većina misli da su posne, a one u sebi sadrže sastojke životinjskog porekla i samim tim su mrsne.

BILJNI KAČKAVALJ - Većina ovih sireva u stvari je mrsna, jer sadrži u sebi surutku, odnosno mlečne proteine, pa je samim tim i mrsno.

TESTENINA - Postoji mnogo vrsta testenine, pa tako i među njima ima onih koje su mrsne jer u sebi sadrže jaja ili jaja u prahu.

GUMENE BOMBONE - Iako su prozirne i deluju kao da su posne, većina gumenih bombona je mrsna, jer se želatin od kojih su napravljene dobija kuvanjem kože ili kostiju životinja.

RIBLJE PAPŠTETE - Najčešće se odlučujemo da jedemo ove proizvode jer je riba posna, ali neke paštete u sebi sadrže i namirnice životinjskog porekla.

ČOKOLADA ZA KUVANJE - Iako mnoge domaćice veruju da je ovaj proizvod posan, postoje čokolade za kuvanje koje to nisu, jer u sebi sadrže mleko u prahu.

Ko se odlučio da posti mora svakako pri kupovini namirnica da pročita deklaraciju i uveri se da li je proizvod zaistan posan.

A.V.

#Biljke

#Hrana

#Post

#Životinja

'