Umesto uzimanja antibiotika, neophodno je kontinuirano ojačavati imunitet naročito kod osetljivih grupa koje su izložene povećanom riziku obolevanja
Živimo u vremenu u kojem virusi i prehlade nisu retkost. Svake godine jedno dete oboli od prehlade ili virusa prosečno 4 do 5 puta, a sve više je mališana koji godišnje imaju i po 10 prehlada ili virusa. Prekomerna upotreba antibiotika samo dodatno pravi probleme, a procenjuje se da je samo prošle godine u Americi upotrebljeno 50 miliona kutija antibiotika više nego što bi trebalo.
– Osobe koje boluju od hroničnih bolesti, kao i posebno osetljive grupe, deca, trudnice i starije osobe, podložnije su infekcijama i virusima. Svuda u svetu u čemu ni Srbija ne predstavlja izuzetak, ljudi umesto da jačaju imuntitet, leče viruse i prehlade posezanjem za antibioticima, što je potpuno pogrešno i ne doprinosi lečenju. Uzimanje antibiotika može da izazove velike zdravstvene probleme, jer kada ih stalno uzimate oštećujete populacijun mikroba koja se nalazi u našem organizmu i crevima. Efekti ovoga stvaraju dugoročne posledice i bezbednost uzimanja antibiotika je pod znakom pitanja više neko ikada- kaže svetski poznati nutricionista Pol Klejton.
Umesto uzimanja antibiotika, neophodno je kontinuirano ojačavati imunitet naročito kod osetljivih grupa koje su izložene povećanom riziku obolevanja. Sve su češća odsustva dece iz vrtića i škola, virusi se vraćaju i zbog toga je veoma važno ojačati imuni sistem kod dece.
– Postoje dve odvojene stvari koje se moraju uraditi kako bi se popravio imuni sistem. Prvo je ishrana, a drugo smanjene stresa. Na vaš imunitet najbolje utiče vitamin D i 13 16 beta glukan. Kombinacijom ova dva, poboljšava se imuni sistem i povećava se otpornost organizma- naglašava on.
Stručnjaci širom sveta u potrazi su za najefikasnijim rešenjima kako bi se problem prehlada, virusa i gripa spustio na najmanji mogući nivo. Uz neizostavnu redovnu fizicku aktivnosti i što zdraviju ishranu, struka kao jedno od najboljih rešenja za jačanje imuniteta ističe beta glukan iz pekarskog kvasca. Brojna istraživanja pokazuju da upotreba beta glukana iz pekarskog kvasca znatno popravlja imunitet kod dece i smanjuje učestalost simptoma alergije.
– Za imunitet je bitan 13 16 beta glukan koji ima drugačiju struktruru u odnosu na onaj iz ovsa. Receptor koji se nalazi kod svih imunih ćelija se tačno uklapa sa strukturom beta glukana iz kvasca koji ulazi kao ključ u bravu i na taj način imuni sistem funkcionise kako treba-objašnjava Pol Klejton.
Dobar imunitet je važan koliko za odrasle, tako i za decu.
– Ranije su deca imala veću otpornost organizma na viruse i prehlade. Takođe astma i alergijske reakcije su bile dosta retka pojava. Na žalost danas se deca prosečno razbole 5-6 puta godišnje, a gotovo svaki razred ima više dece koja sa simptomima astme ii alergijskim reakcijama. Nekada se zdravije živelo, jelo i bilo je više vremena za zdrave stvari. Temelj imuniteta zaniva se tri stuba, jedan je zdrava hrana, voće povrće, drugi je zdrav san i treći redovna fizička aktivnost. Deca unose dosta grickalica i slatkiša, a ukoliko se od rane mladosti po;ne sa zdravom ishranom to je veliki benefit u kasnijem periodu- kaže pedijatar dr Goran Vukomanović.