Prema rečima kulinarskih eksperata, 'ciambelli' krofne su zadovoljstvo za jelo i pripremu.
Među mnogim poslasticama italijanske kuhinje zastupljene su i ciambelli - sicilijanske krofne pržene u dubokom ulju.
Prema rečima kulinarskih eksperata, ciambelli krofne je zadovoljstvo jesti i praviti. Koristi se sekač za krofne, a zatim i čaša da se napravi rupa u sredini, i tako stvori prsten.
Odsustvo jaja u receptu čini da ove krofne budu mekane, nabrekle i bez mnogo šećera. Tako da možete dodati džem, čokoladu ili fil od vanile.
Recept za ciambelli sicilijanske krofne:
Potrebno vreme: dva i po sata
- 15 g svežeg kvasca ili 7 g suvog kvasca - 80 ml mlake vode - 200 g čistog brašna - 160 g šećera - 30 g topljenog butera - kora jednog limuna - so - suncokretovo ili ulje kikirikija za prženje i podmazivanje posude
Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga u vodu, promešajte i ostavite ga da stoji 10 minuta.
U drugu posudu stavite brašno, suvi kvasac (ako ga koristite), 60 g šećera, buter, koru od limuna i prstohvat soli, i dodajte vodu sa kvascem koji je stajao 10 minuta (ili samo vodu ako ste već koristili suv kvasac).
To uvaljajte u meko, elastično testo, a zatim ga prebacite u nauljenu posudu. Prekrijte ga i ostavite ga u toplom mestu bez promaje na dva sata.
Na brašnastoj površini izvaljajte testo na debljinu od oko 1 cm, a zatim izrežite ploče rezačima ili čašom sa oštrim ivicama. Zatim pomoću čaše napravite otvor u sredini.
U mali, duboki tiganj, na 160 stepeni podgrejte ulje od 7.5 centimetra dubine. Pržite krofne u malim partijama na dve minute, ili dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih kašikom, osušite ih, a zatim ih što pre uvaljajte u preostali šećer.