AKTUELNO

Da li ste se ikada zapitali: zbog čega je tako teško smršati pre letnje sezone?

Vrlo često je teško ostvariti balans između naših želja i realnih mogućnosti. Jasno nam je da želimo da dostignemo cilj i izgledamo vitko ovog leta u lepršavim haljinicama, kao i u kupaćem kostimu na plaži. Ali, često samo želja nije baš neki pouzdan metod u procesu svog ostvarivanja, složićete se. Tendencija da pre svega budemo zdravi, a zatim i da izgledamo zdravo, jeste polazna tačka, ali nažalost, nije dovoljna za njeno realizovanje. Na kraju svakog leta obećate sebi da ćete do narednog izgledati onako kako ste oduvek želeli. I svaki početak ostvarivanja tog cilja kreće od čuvenog ponedeljka. Godinu dana proleti i vi se, kao i svakog prethodnog leta, nalazite suočeni sa svojim neispunjenim očekivanjima. Taj poražavajući osećaj može vas demoralisati, i to sa razlogom.

U savremeno doba, kada je već postalo normalno da živimo brzo, a stres nam je postao standardno stanje svakodnevice, često nepravedno zanemarujemo brigu o sopstvenom telu. Stavljamo sebe i svoje zdravlje na drugo mesto. Kada napokon dođe letnja sezona i setimo se sebe i svog zasluženog odmora, počnemo da obraćamo pažnju na izgled, formu i zdravstveno stanje. Međutim, tada obićno već bude kasno. Period koji je pred nama prekratak je da bismo postigli zamišljene rezultate. Brze i iscrpljujuće dijete ne postižu značajne rezultate, već samo jo-jo efekat. Shvatate da niste ostvarili svoju želju i da ste na nuli. Ponovo obećavate sebi da ćete do narednog leta ipak uspeti. I tako u krug. Da li ste se ikada zapitali, šta je to, osim spoljašnjih faktora, što utiče na neuspeh u ostvarivanju zdrave i vitke linije? Mi jesmo.

Krivac je: vaš mozak!

Odnos hormona i psihičke kontrole nad gubljenjem težine je neverovatno komplikovan, zbog čega je proces mršavljenja tako lak i izvodljiv u teoriji, a tako težak u praksi, objašnjava doktorka Elizabet Lauden, endokrinolog1.

Foto: Unsplash

1. Dr. Elizabeth Lowden, bariatric endocrinologist at the Northwestern Medicine Metabolic Health and Surgical Weight Loss Center at Delnor Hospital.

Vaše telo ne želi da izgubi kilažu!

Kako treba razumeti ovu tvrdnju? Prema tvrdnjama nutricionista2 , svaki pojedinac ima genetsku predispoziciju za određenu težinu. Pod težinom mislimo i na skeletni sistem, na mišićnu masu, količinu vode u telu i najzad, na količinu masti.

Sa druge strane, postoji naša vizija kako bismo trebali da izgledamo. Ta ambicija potiče od raznih spoljašnjih faktora. Za ovu drugu tačku gledišta važna je okolina u kojoj živimo, životne navike koje praktikujemo, hrana koju unosimo. Često imamo čak i neku vrstu uzora kada je u pitanju fizički izgled. Ova činjenica potiče od plasiranja sadržaja na društvene mreže, kojima smo svakodnevno izloženi. Želimo da postignemo određene rezultate, koji nam prirodno možda nisu svojstveni. U tom slučaju dolazi do prevelikog jaza između realnosti i očekivanja. Zato su velike transformacije ili recimo, gubitak od 10 ili više kilograma, tako psihofizički naporni. Kada imate kilažu koja je dosta manja od one u kojoj se vaše telo najkomfornije oseća, može doći do narušavanja hormonskog balansa.

Foto: Unsplash

Vaši hormoni znaju kada ste na dijeti!

Kada počnete da pažljivije birate namirnice i količinu hrane koju tokom dana unosite, hipotalamus i delovi hipofize u mozgu primaju signal od određenih organa. Oni prepoznaju smanjen energetski unos i hormonskim reakcijama pokušavaju da nadomeste taj gubitak. Evo razloga zbog kojeg brze dijete i instant mršavljenje nisu nikako zdravo rešenje za vaš ogranizam. Zašto?

2. Dana Hunnes, PhD, RD, senior dietitian at Ronald Reagan UCLA Medical Center

Nakon nagle restrikcije ishrane, koja se bazira na siromašnom unosu proteina, masti i ugljenih hidrata, rad hormona biva poljuljan. Sve ste manje siti, a sve više gladni, a lučenje hormona biva pojačano. Hormonski enzimi ulažu veliki napor da održe metaboličke procese. Upravo taj napor organizma i povećano trošenje zaliha u organizmu dovode do toga da vam se jede više hrane, i to baš one koja brzo podiže energiju. Takve namirnice najčešće su one koje su bogate zasićenim i transmasnim kiselinama i lošim ugljenim hidratima. Nepažljivim odnosom prema sopstvenom telu rizikujete da ozbiljno narušite zdravlje. Ne zaboravite da svaka nagla promena u ishrani ima posledice. Osim što iscrpljujete organizam, ne postižete nikakve rezultate. I to je začarani krug, iz godine u godinu. Zato ne biste trebali da budete robovi brzih dijeta i instant promena, već da promišljeno i pažljivo brinete o svom zdravlju.

Ne morate da robujete dijetama da biste bili u dobroj formi!

Kako onda možemo da smršamo i dovedemo svoju liniju do savršenstva kada je naša sopstvena fiziologija protiv nas? Možete izgledati i osećati se zdravo samo u sadejstvu ova tri faktora. Osim dobro izbalansirane ishrane, važno je da dovoljno spavate i odmorite tokom noći, ali i da praktikujete umerenu fizičku aktivnost, koja vam prija. Nutricionisti preporučuju povećan unos vlakana, hrane bogatom vodom kao što su voće i povrće, a i žitarice. Vlakna su idealna namirnica kada je u pitanju proces detoksikacije organizma.

Foto: Promo/Abela Pharm

Stručnjaci u ovoj oblasti preporučuju Herbafast Fiber kesice, koje sadrže veliku količinu vlakana. Zašto su vlakna važna? Ona vezuju vodu i čine da se osećate sitim. Zauzimaju prostor u želucu i na taj način smanjuju potrebu za suvišnim grickanjem između obroka. Promene u režimu ishrane izazivaju blagi šok za organizam. Često se desi da nam upravo zbog tog smanjenog unosa namirnica imuni sistem malo oslabi. Zato je veoma važno da unosimo dovoljno vitamina i minerala.

Herbafast Fiber sadrži kompleks vitamina i minerala, koji jačaju otpornost našeg organizma, čak i dok mršavimo. Ono što je negde najvažnije od svega jeste dugoročni plan. Nutricionisti smatraju da je proces zdravog mršavljenja veoma složen. Neka vam cilj ne bude samo fizički izgled, već mentalno i fizičko zdravlje, uopšte. Nastojite da se uvek hranite zdravo, a ne samo nekoliko dana pred važnu priliku ili letovanje.

O načinima zdravog mršavljenja, dijetama i postizanju vitke linije na zdrav i bezbedan način možete pročitati upravo više OVDE.

#Dijeta

#Lepota

'